Martin Zeman, ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví MZ ČR. foto: DIGI@MED Award

Inovátory potřebujeme, musejí o sobě dávat vědět, říká k soutěži Czech DIGI@MED Award Martin Zeman

Soutěž inovativních digitálních a mobilních řešení ve zdravotnictví Czech DIGI@MED Award v letošním druhém ročníku měla tři vítěze, kteří obdrželi finanční prostředky na svůj další vývoj a rozšíření, a tři čestná uznání. Cenu Czech DIGI@MED Award každoročně uděluje společnost Roche. Desetičlenná porota složená z renomovaných odborníků působících v oblasti farmacie, medicíny, digitálních technologií, obchodu a marketingu hodnotila celkem 22 přihlášených projektů. Jedním z členů poroty byl i  Martin Zeman, ředitel Odboru IT a elektronizace zdravotnictví Ministerstva zdravotnictví a současně  ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví MZ ČR. Položili jsme mu tři otázky.

 

Jaký přínos vidíte v digitálních inovacích pro české zdravotnictví?

Vidím, jak řešení, vytvořená inovátory, postupně prorůstají do každodenní praxe, aby si jednou nikdo nedokázal vybavit, že jsme fungovali bez nich. Ať se jedná o diagnostiku a léčbu, organizaci práce zdravotníků a digitalizaci jejich pracovních postupů nebo o vyšší zapojení pacientů a jejich blízkých do péče o vlastní zdraví, posílení sobestačnosti nemocných či dokonce záchranu života v urgentních situacích.

Která práce Vás osobně nejvíce zaujala v roce 2020?

Zaujalo mě větší množství projektů, využívajících pokročilou analýzu obrazu, jmenovitě např. Cereb B-Mode Assist pro diagnostiku znaků Parkinsonovy choroby.

Co by jste vzkázal budoucím inovátorům? Na co by neměli ve svých projektech/inovacích soustředit?

Aby o sobě dávali vědět, hlásili se do soutěží, vyhledávali inovační centra nebo třeba digitální inovační huby, Czechinvest, využívali všech forem nabízené pomoci, podpory a také zpětné vazby, aby se vyvarovali zbytečných chyb a potenciál jejich řešení byl naplno využit. Potřebujeme je, musíme k sobě nacházet cesty.

 

Vítěze projekty druhého ročníku Czech DIGI@MED Award

 

Cereb B-Mode Assist vyhodnocuje obraz mozkových struktur u Parkinsonovy choroby a neurologických onemocnění 

Tento softwarový nástroj analyzuje medicínské obrazy a umožňuje rychlé, přesné a objektivní vyhodnocení echogenity mozkových struktur. Výsledky zpřesňují diagnostiku neurologických a psychiatrických onemocnění, jako je například Parkinsonova choroba a parkinsonské syndromy, Hungtingtonova choroba, Winsonova choroba či deprese. Do projektu je významně zapojený prof. MUDr. David Školoudík, Ph.D, FESO, FEAN.

Aireen pomocí unikátní analýzy digitálních snímků očního pozadí odhaluje civilizační choroby

S pomocí nejnovější generace umělé inteligence dokáže Aireen zajistit spolehlivý diagnostický screening civilizačních chorob založený na analýze digitálních snímků očního pozadí, bezbolestně, neinvazivně, během několika vteřin i na dálku. Aireen napomáhá včasnému záchytu nemoci. Šetří čas pacienta a kapacitu zdravotnictví tím, že redukuje nezbytné návštěvy.

IsletNet charakterizuje Langerhansovy pankreatické ostrůvky a pomáhá s experimentální transplantační léčbou diabetu 1. typu

IsletNet je webová služba, která vznikla ve spolupráci s pražským IKEM. Jejím cílem je zjednodušit, zpřesnit a zrychlit proces izolace Langerhansových pankreatických ostrůvků určených pro experimentální transplantační léčbu diabetu 1. typu. Veškerá data jsou zpracována v cloudu a řešení je tak přístupné odkudkoli z celého světa. Celý proces využívá umělé inteligence, strojového učení a nejnovějších technologií.

-red-