První lidé, mezi kterými budou především zdravotníci pečující o nemocné s těžkým průběhem covidu-19, dostanou vakcínu v neděli kolem 08:00. Foto: Wikipedie

Pražské nemocnice naočkují proti covidu-19 stovky lidí denně

Pražské nemocnice, které se zapojí od 27. prosince do očkování proti nemoci covid-19, budou schopny naočkovat stovky lidí denně. Nemocnice podle svých mluvčích už mají připravené prostory i proškolený personál. První lidé, mezi kterými budou především zdravotníci pečující o nemocné s těžkým průběhem covidu-19, dostanou vakcínu v neděli kolem 08:00. ČTK to napsali mluvčí nemocnic.

 

V hlavním městě se do vakcinace zapojí Všeobecná fakultní nemocnice (VFN), Fakultní nemocnice Motol, Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) a Nemocnice na Bulovce. Podle ministerstva zdravotnictví by měli zdravotníci v Motole a VFN proočkovat až 500 lidí denně, v ÚVN pak asi 300. Jakou kapacitu bude mít Bulovka, ministerstvo neuvedlo.

„Přípravy právě probíhají, prostory už jsou vyhrazené. Začneme u zdravotníků z takzvané první linie,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

ÚVN počítá podle své mluvčí Jitky Zinke s tím, že kromě zdravotníků bude očkovat také klienty Domova Vlčí mák, mezi kterými jsou především veteráni z druhé světové války. Jejich průměrný věk je 93 let.

„Jsme připraveni po všech stránkách. Pokud k nám v předpokládaném termínu dorazí vakcíny, jsme připraveni zahájit očkování v neděli 27. 12. v 08:00 ráno. Máme připraveny ordinace k očkování s celkovou kapacitou zhruba 30 osob za hodinu, při desetihodinové pracovní době tak zvládneme naočkovat zhruba 300 zájemců. Máme proškolený personál, který bude vakcinaci provádět, máme též odpovídající mrazáky na skladování vakcíny,“ napsala Zinke.

V poliklinice VFN budou podle mluvčí Marie Heřmánkové očkovat kromě svých zaměstnanců také zdravotníky z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Dohromady budou mít k dispozici asi tisícovku očkovacích dávek.

Vakcína firem Pfizer a BioNTech, kterou v pondělí pro využití v EU doporučila k registraci Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) a následně schválila Evropská komise, by měla do ČR dorazit 26. prosince večer. Půjde o první symbolickou dodávku asi 9750 dávek, která bude směřovat do pražských a brněnských nemocnic. Hned následující den, tedy 27. prosince, začne očkování. Pro kraje by měly být určeny další dodávky, o kterých se jedná a které by mohly dorazit 28. nebo 29. prosince.

-čtk-