Epidemiologická situace v Česku navzdory přísným opatřením stagnuje, na vině je zřejmě britská mutace. Foto: Pixabay

Epidemická situace se nelepší, hrozbou je britská mutace

Epidemická situace v Česku se nelepší, pokles denních přírůstků nakažených se v posledních dnech navzdory pokračujícím restrikcím zastavil, nemocnice jsou dál přetížené. Stagnaci zřejmě způsobilo i šíření takzvané britské mutace koronaviru. Tato nakažlivější varianta se podle předběžných údajů prokázala ve zhruba deseti procentech dosud analyzovaných vzorků, řekl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V zemi pokračuje očkování proti nákaze, vakcínu dostávají přednostně zdravotníci, klienti a zaměstnanci domovů pro seniory a lidé starší 80 let. Obě potřebné dávky má v ČR zatím přes 91.000 lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) chce navrhnout, aby se od března otevřela registrace a rezervace na očkování i pro lidi starší 60 let. Přednost musí mít pacienti, kteří mají vícero nemocí, řekl dnes Babiš. Nejde ale o schválenou strategii, rozhodovat se bude příští týden.

Vláda dnes projedná pokračování nouzového stavu i po 14. únoru, zatím pro tento návrh ale nemá dojednanou většinu poslanců. Část senátorů se chystá obrátit na Ústavní soud s návrhem na přezkum vládního usnesení o vyhlášení nouzového stavu a dalších opatření, včetně zavření škol, omezení bohoslužeb, zákazu nočního vycházení či omezení amatérského sportu a pohybu. Senátoři kritizují zejména nesrozumitelnost opatření.

Ministři také zváží, zda ještě nezpřísní či jinak neupraví nynější restrikce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před několika dny nevyloučil například možnost omezit cestování mezi kraji, většina politiků včetně Babiše jsou ale proti takovému kroku. Kabinet také posoudí finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě či izolaci. Ve hře je příspěvek nebo vyšší nemocenská.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) předloží vládě plán, podle něhož by se maturanti mohli vrátit do lavic 1. března, současně se zavedením pravidelného testování studentů i zaměstnanců škol na covid-19. Podle Babiše je nutné jasně říci, kdy se děti vrátí do škol a budou moci opět sportovat bez ohledu na protiepidemický systém a počty hospitalizovaných.

Kvůli výrokům o dlouhodobém uzavření škol pro většinu žáků si vysloužila kritiku ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V debatě na stanici CNN Prima News řekla, že ani druhá světová válka nezpůsobila takové škody na vzdělávání dětí jako současná pandemie koronaviru. Mnozí politici to označili za neuctivé a hloupé znevažování obětí války a vyzvali ministryni, aby se omluvila. Maláčová se hájila tím, že chtěla jen poukázat na, že ani za války nebyly školy v takové míře a tak dlouho zavřené.

V nemocnicích bylo před víkendem asi 5800 pacientů s covidem. Jejich počet by musel klesnout na zhruba dva tisíce, aby nemocnice mohly obnovit neakutní péči, řekl Dušek ve včerejším pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ani na začátku března tak není pravděpodobné, že by počty hospitalizovaných klesly dostatečně. „Dalších deset dnů budeme rádi, když zůstane stagnace,“ dodal. Ve vážném stavu zůstává zhruba tisícovka pacientů s covidem.

Imunolog Zdeněk Hel z iniciativy vědců Sníh zveřejnil na sociálních sítích informaci, že britská mutace koronaviru se v Česku podle předběžných výsledků vyskytuje v řádu desítek procent, v některých oblastech zřejmě i víc než 50 procent. Dušek má ale informace, že agresivnější varianta viru se dosud prokázala v asi desetině případů, výsledky se ale ještě vyhodnocují. Podle odborníků zřejmě začne tato mutace časem převažovat.

Testy v sobotu odhalily dalších 4800 případů covidu, to je o zhruba 750 víc než ve stejný den minulého týdne. I v dalších dnech uplynulého týdne většinou denní přírůstky nakažených ve srovnání s předchozím týdnem rostly, případně stagnovaly.

Nemocnice jsou podle ministerstva zdravotnictví na hraně kapacit. Právě jejich naplněnost je nyní pro vládu hlavním ukazatelem pro určování opatření proti šíření nákazy. Statistiky ministerstva totiž nezohledňují například to, že covidový pacient v nemocnici je po určité době veden ve statistikách jako negativní. V nemocnici ale zůstává, často týdny až měsíce na intenzivním lůžku.

Rizikové skóre PES bylo k dnešku na hodnotě 71 bodů ze sta, víc než tři týdny se drží ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Země se ale od 27. prosince loňského roku řídí opatřeními podle nejpřísnějšího stupně.

-čtk-