Laboratoře v ČR v pátek odhalily 9624 nakažených, zhruba o 5300 méně než minulý týden. Foto: Pixabay

Epidemie v pátek zpomalila, správa rezerv vypsala tendr na testy

Epidemie koronaviru v pátek v mezitýdenním srovnání znatelně zpomalila. Laboratoře v ČR odhalily 9624 nakažených, zhruba o 5300 méně než minulý týden. Poprvé od poloviny února nárůst nakažených ve všední den klesl pod 10.000. Nemocnice ale stále zůstávají na hraně kapacity. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v noci na dnešek vypsala tendr na antigenní testy pro školy, poptávku dostalo 249 firem. V pěti obcích se za přísných protiepidemických opatření konají volby do místních zastupitelstev, lidé nařízení dodržují.

K pátku bylo s covidem hospitalizováno 8632 pacientů, přibližně o 300 méně než ve čtvrtek. V těžkém stavu bylo 1990 z nich, což byl mírný pokles. Včera odpoledne bylo v Česku volných 11 procent nemocničních lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARO a čtvrtina standardních lůžek s kyslíkem. Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, jež nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo z 0,93 na 0,87. Pod hranicí 0,9 bylo naposledy 23. ledna. Pokud je číslo vyšší než jedna, epidemie zrychluje.

Tendr na dodávku pěti milionů testů pro školy, který vypsala SSHR, potrvá do úterního poledne. Přihlásit se mohou jen firmy, které nabízejí předem schválené testovací sady. Vítěz musí nejméně 1,5 milionu testů dodat do konce března, zbytek pak do 12. dubna. Zatím není jasné, kdy děti do škol půjdou, podle vládních představitelů má ale být otevření škol při rozvolňování prioritou.

Češi od včerejška koupí antigenní samotestovací sady nově v prodejnách Lidl. Společnost Billa zařadila testovací sady do sortimentu některých prodejen už ve čtvrtek, od dnešního dne jsou dostupné v celé její síti. Prodej antigenních testů už dříve zahájily Albert, Globus, Penny či Kaufland. Poptávka je vysoká, řetězce chystají rozšíření nabídky.

-čtk-