Zdá se, že se zatím stínového ministra zdravotnictví nedočkáme. Politické strany chtějí pracovat v týmech. Foto: Pixabay /Koláž ZD

Strany finišují předvolební programy, některé chystají pro zdravotnictví celé týmy

Přesně za půl roku čekají Českou republiku volby do poslanecké sněmovny. V tuto chvíli tak hnutí, politické strany a koalice dopracovávají své volební programy a vybírají odborníky, kteří budou mít jednotlivé oblasti na starosti. Zdravotnický deník se proto v rámci své Stálé konference českého zdravotnictví, která se konala v úterý 6. dubna, zeptal reprezentantů pro oblast zdravotnictví, jak v přípravě jejich strany pokročily. Například Koalice SPOLU či Piráti tak už pracují na výběru celého týmu, který se bude zdravotnictví věnovat.

Program Koalice SPOLU by měl být představen tuto sobotu. Diskuzí o zdravotnictví se do voleb budou s největší pravděpodobností účastnit předseda Výboru pro zdravotnictví Senátu PČR Roman Kraus (ODS) a poslanec Výboru pro zdravotnictví PSP ČR a předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek, který je také členem AntiCovid týmu.

„Domnívám se, že nebudeme představovat žádnou stínovou vládu, ale pracovní skupiny, které se budou danou problematikou zabývat. Problematika je velmi široká a je třeba si uvědomit, že v našem týmu máme vedle bývalých ministrů zdravotnictví také řadu bývalých náměstků a ředitelů fakultních, okresních či krajských nemocnic. Tým má tedy různé úhly pohledu. Do týmu, který stavíme na platformě AntiCovid týmu a dnes je v něm kolem padesátky účastníků, jsme vtáhli i zástupce pacientských sdružení. Lékaře totiž zdravotnictví platí, zatímco těmi, pro které by mělo sloužit a kteří by se o něm měli bavit, jsou pacienti. Ti by měli říkat, co od zdravotnictví chtějí, v jaké kvalitě a jakým způsobem,“ vysvětluje Vlastimil Válek.

Piráti, kteří budou představovat společný program s hnutím STAN, k problému přistoupili také na bázi týmů. „Nechceme mít jednoho konkrétního kandidáta na ministra, protože jednání mnohdy dopadnou po volbách jinak, než že se prezentovaný kandidát stane ministrem. Proto chceme mít v každém resortu dva až tři kandidáty na ministra. Ti nyní představují své kandidatury republikovému předsednictvu, nominovali jednotlivé resortní týmy za každou oblast. Například resortní tým pro zdravotnictví už má asi 30 až 60 lidí, kteří se jednání účastní. Následně republikové předsednictvo předloží členské základně nominaci poolu lidí pro každý resort ke schválení,“ popisuje místopředseda Výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák.

Zatím se diskuzí o zdravotnictví bude účastnit Petr Třešňák, a pokud případně celostátní fórum Pirátů rozhodne o jiných nominantech, budou jako gestoři za zdravotnictví a eventuálně kandidáti na ministra prezentováni před volbami oni.

Program by snad brzy mohla představit i ČSSD. „Tento týden se koná virtuální sjezd, kde má být i programová část a předpokládám, že z toho vzejde závěr. Bude se asi mluvit i o stínových ministrech. Moje jméno padalo v souvislosti s ministerstvem už asi desetkrát a nikdy jsem se ministrem nestal, takže se nebojím, že mi něco takového hrozí,“ shrnuje s nadsázkou místopředseda Výboru pro zdravotnictví Jiří Běhounek.

O tom, kdo bude odpovědný za zdravotnictví v hnutí ANO rozhodne nakonec předseda Andrej Babiš, stejně tak to bude on, kdo bude především prezentovat předvolební program. Nicméně včerejší jmenování nového ministra zdravotnictví se zadáním především lepší komunikace, přivádí na scénu novou tvář – profesora Arenbergra, který by mohl pokračovat ve své misi i po volbách, pokud v nich hnutí ANO uspěje.

-mk-