Svazu zdravotních pojišťoven nejvíce vadí odměny pro zdravotníky mimo nemocnice, na které bude z pojistného vydáno zhruba 12,2 miliardy korun. Foto: koláž ZD/Pixabay

Svaz zdravotních pojišťoven kritizuje kompenzační vyhlášku

Svaz zdravotních pojišťoven kritizuje návrh kompenzační vyhlášky, která by měla upravit letošní úhrady za zdravotní péči. Nejvíc jim vadí odměny pro zdravotníky mimo nemocnice, na které bude z pojistného vydáno zhruba 12,2 miliardy korun. Všeobecná zdravotní pojišťovna, která není součástí svazu, o bonifikacích a odměnách stále diskutuje, proto se k tématu nechce vyjadřovat.

Svaz zdravotních pojišťoven kritizuje návrh kompenzační vyhlášky, která by měla upravit letošní úhrady za zdravotní péči. Nejvíc jim vadí odměny pro zdravotníky mimo nemocnice, na které bude z pojistného vydáno zhruba 12,2 miliardy korun. Svaz, který sdružuje šest menších pojišťoven s celkem asi 40 procenty pojištěné populace, o tom včera informoval v tiskové zprávě. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která není součástí svazu, podle mluvčího Milana Řepky o bonifikacích a odměnách stále diskutuje, proto se k tématu nechce vyjadřovat. Vyjádření ministerstva zdravotnictví ČTK zjišťuje.

Zdravotní pojišťovny v ČR vydaly loni kvůli epidemii covidu-19 za zdravotní péči 351,9 miliardy korun. Bylo to o 13 procent více než v roce 2019, vykázané péče ale bylo podle svazu přibližně stejně. Peníze navíc stálo zejména testování, ať už laboratorní PCR nebo preventivní antigenními testy, a péče o nakažené v nemocnicích, za které mají zdravotníci příplatky za práci v infekčním prostředí. Na zhruba devět miliard korun odhadly pojišťovny očkování proti covidu. Od dubna budou pojišťovny firmám vyplácet také příspěvek 60 korun na samotesty zaměstnancům.

Kompenzační vyhláška by pojišťovnám ukládala poslat všem zdravotnickým zařízením 100.000 korun na každého zaměstnance mimo nemocnice. Odměny pro nemocnice jsou ze zvláštního fondu mimo systém veřejného zdravotního pojištění.

„Český systém zdravotního pojištění stojí na tom, že pojišťovny platí za konkrétní péči, s čímž je plán kompenzací v rozporu,“ uvedl prezident svazu Ladislav Friedrich. Podle něj je sporné, jestli jde vůbec o kompenzace, když platba není vázaná na to, že měl poskytovatel výpadek péče nebo náklady navíc. „K tomu si přidejme, že vyhláška nijak neřeší, jak s penězi majitelé zdravotnických zařízení reálně naloží,“ dodal.

Schválený kompenzační zákon, který vydání vyhlášky umožnil, podle výkonného ředitele svazu Martina Balady říká, že mají být vyplacené kompenzace „zohledňující náklady a výpadky v poskytování hrazených služeb vzniklé v důsledku epidemie covid-19.“ Odměny za duben 2021 nebo výpadky za rok 2020 podle něj kompenzací nejsou. „Kompenzace může mít jen podobu vyšší hodnoty bodu, vyšší úhrady za služby, regulačních omezení nebo výše zálohy,“ sdělil Balada. Svaz proto v připomínkách k vyhlášce doporučuje její zrušení.

„Pokud by nedošlo k výraznému zhoršení ekonomické a nebo sociální situace nebo jiným neočekávaným událostem, tak hospodářskou stabilitu předpokládáme i pro rok 2022,“ uvedl Řepka. Pomohlo podle něj navýšení plateb za státní pojištěnce, které loni do systému veřejného zdravotního pojištění přineslo 20 miliard navíc a letos 50 miliard.

Další náklady spolu s pokračujícím testováním a očkováním podle něj mohou být problematické pro financování systému veřejného zdravotního pojištění. „Dalších 12 miliard si český systém zdravotního pojištění nemůže již dovolit vydat bez toho, aby to už v dalších letech neohrožovalo jeho stabilitu,“ uvedl svaz v tiskové zprávě.

-čtk-