Petr Arenberger (za ANO) doporučil starším pacientům, kteří čekají na očkování proti covidu-19 u praktického lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum. Foto: Vláda.cz

Arenberger: Rychlejší než v ordinaci praktika je očkování v centru

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doporučil starším pacientům, kteří čekají na očkování proti covidu-19 u praktického lékaře, aby raději využili nějaké velké očkovací centrum. Řekl to včera po jednání vlády. Minulý týden podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo v ordinacích na vakcínu 30.000 lidí nad 80 let a 100.000 lidí ve věku 70 až 79 let.

Podle ministra je očkování nejrizikovějších skupin, tedy nejstarších občanů, priorita. „Asi pro mobilní pacienty je skutečně rychlejší, kdyby dojeli nebo je někdo dovezl do očkovacího centra,“ řekl ministr. V nich je podle něj rychlost očkování velká a termíny jsou i do jednoho týdne. Připustil, že rychlost je ve srovnání mezi regiony nevyvážená.

Ordinace praktických lékařů budou pro urychlení očkování podle středečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (za ANO) dostávat všechny vakcíny od firmy Moderna. Těch by mělo v květnu přijít 354.000 dávek.

Očekává se v tomto měsíci dále 28.000 dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Šonka ČTK v pondělí řekl, že ty zřejmě do ordinací praktiků směřovat naopak nebudou, protože je bude potřeba využít na očkování druhých dávek. Podávají se 90 dní po první dávce a v současné době je třeba je aplikovat například učitelům, kteří byli přednostně očkováni. Do ordinací dodává přímo distributor vakcínu Johnson & Johnson, kterou stačí aplikovat jen jednou. Té má přijít v květnu 170.000 dávek.

Celkem má v květnu do ČR směřovat 2,85 milionu dávek vakcíny, z toho více než 2,3 milionu dávek od firmy Pfizer/BioNTech.

-čtk-