Medline Industries v současné době dosahuje ročního obratu kolem 17,5 miliardy dolarů (367,5 miliardy korun) a vedle běžného zdravotnického materiálu jako chirurgické rukavice nebo oblečení pro zdravotnický personál dodává také kolečková křesla, chodítka a další podobná zařízení či pomůcky. Foto: Medline

Chystá se obří akvizice ve zdravotnictví. Investiční fondy získají majoritu v Medline Industries

Jeden z největších amerických výrobců a dodavatelů zdravotnického materiálu Medline Industries změní majitele. Zájem o něho má konsorcium investičních fondů. Akvizice za více než 30 miliard dolarů je zatím letošní největší ve zdravotnickém sektoru. Transakce má být dokončena do konce tohoto roku.

Konsorcium investičních fondů včetně Blackstone Group, Carlyle Group nebo Hellman & Friedman se dohodlo na nákupu majoritního podílu v jednom z největších amerických výrobců a dodavatelů zdravotnického materiálu, pomůcek a nejrůznějších přístrojů, společnosti Medline Industries. S odkazem na víkendové prohlášení společnosti o tom informovala řada zahraničních médií, včetně Finacial Times nebo CNBC.com.

Podle britského deníku Financial Times se hodnota transakce vyšplhá na 34 miliard dolarů (asi 714 miliard korun). Žádná ze zúčastněných stran zatím detaily akvizice nezveřejnila, nicméně podle dobře informovaných zdrojů by k tomu mělo dojít velice brzy. Půjde o největší akvizici za účasti investičních fondů od roku 2007, uvedl list Financial Times.

Podle tohoto britského deníku měly o Medline Industrie zájem i další investiční fondy, ovšem Blackstone, Carlyle a Hellman & Friedman přišly s lepší nabídkou. „Odjakživa bylo naším cílem zlepšovat zdravotní péči. Investice těchto světově proslulých a zkušených fondů nám umožní urychlit naši strategii a současně ochránit tradici rodinné firmy,“ uvedl v tiskovém prohlášení Charlie Mills, výkonný ředitel Medline Industries a syn jednoho ze zakladatelů této společnosti.

Millsovi zůstanou v čele

„Millsova rodina vybudovala zcela výjimečnou firmu a my jsme hrdí, že se můžeme stát jejím partnerem a podpořit její další růst. V partnerství s rodinnými společnostmi máme velké zkušenosti a těšíme se, že budeme investovat do expanze Medline Industries,“ uvedl Joe Baratta z investičního fondu Blackstone.

Také zástupci dalších investorů, kteří se na akvizici podílejí, si rozhodnutí pochvalují a těší se na spolupráci s managementem Medline Industries. „Jsme nesmírně potěšeni,“ uvedl Steve Wise, šéf investic do zdravotnického sektoru v Carlyle Group. „Medline je známa svým skvělým přístupem k zákazníkům a tím, že její výrobky jsou vysoce kvalitní,“ doplnil Allen Thorpe, partner investičního fondu Hellman & Friedman.

Přestože většina společnosti bude patřit právě konsorciu investičních fondů, Medline Industries bude i nadále řízena rodinou Millsových, která zůstane největším akcionářem společnosti. Celý dosavadní management zůstane na svých místech, potvrdila společnost Medline Industries ve svém víkendovém prohlášení.

Společnost má v plánu nové zdroje využít k expanzi, která bude spočívat v rozšíření sortimentu, ale i rozvoje byznysových aktivit v zahraničí. Medline Industries chce rovněž investovat do rozvoje infrastruktury a svého dodavatelského řetězce.

Čtyři generace rodinného podnikání

Medline Industries v současné době dosahuje ročního obratu kolem 17,5 miliardy dolarů (367,5 miliardy korun) a vedle běžného zdravotnického materiálu jako chirurgické rukavice nebo oblečení pro zdravotnický personál dodává také kolečková křesla, chodítka a další podobná zařízení či pomůcky.

Kořeny společnosti sahají do roku 1910, kdy A . L. Mills založil společnost Northwestern Garment Factory, v níž začal vyrábět zástěry pro skladníky. O dva roky později založil Mills Hospital Supplies a začal dodávat oblečení pro chirurgy a zdravotní sestry. Ve 20. letech pak jeho syn Irvingy rodinný byznys převzal a rozšířil sortiment o oblečení pro zdravotnický personál. V roce 1961 pak Irving Mills firmu, v níž už pracovali také jeho synové Jim a Jon, prodal společnosti Cenco. O pět let později Jim a Jon Millsovi z firmy odešli a založili Medline Industries.

V roce 1968 Medline otevřela svůj první závod na výrobu a zpracování textilu a za další čtyři roky k tomu přidala výrobu i netextilního zdravotnického materiálu. V roce 1997 se řízení společnosti ujala čtvrtá generace rodiny Millsových, a to Charlie Mills, který je výkonným ředitelem, a Andy Mills, který je prezidentem společnosti. Na řízení se podílí ještě Jim Abrams, který se do „klanu“ přiženil, když si vzal Wendy Millsovou, sestru Charlieho a Andyho.

Petr Musil