Napadení sítí hackery v nedávné době zaznamenalo několik českých institucí. Foto: Pixabay

Kraje chtějí být odolnější vůči možným hackerským útokům na nemocnice

Kraje chtějí být odolnější vůči případným útokům hackerů především na nemocnice. Kvůli tomu připravují spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). S úřadem se na tom dohodl předseda asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Kraje chtějí být odolnější vůči případným útokům hackerů především na nemocnice. Kvůli tomu připravují spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). S úřadem se na tom dohodl předseda asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). ČTK to řekla mluvčí asociace Hana Brožková.

„Sektor zdravotnictví patří dlouhodobě mezi naše priority. Od ledna letošního roku platí nová legislativa, díky níž pod náš dohled spadá více nemocnic, spouštíme specializované vzdělávání pro zdravotníky a obecně se snažíme zabezpečení tohoto sektoru maximálně posílit. Kraje jsou zřizovatelem řady zdravotnických zařízení, a proto je klíčové s nimi debatu na toto téma vést,“ uvedl ředitel NÚKIB Karel Řehka, který se v minulém týdnu s Kubou setkal.

Kraje chtějí zabezpečit i další jimi spravované informační sítě proti kybernetickým útokům. „Chci, aby asociace krajů spolupracovala s úřadem (pro kyberentickou bezpečnost) mnohem víc. Zvlášť v téhle době je třeba brát hrozbu kybernetických útoků velmi vážně,“ uvedl Kuba.

Napadení sítí hackery v nedávné době zaznamenalo několik institucí v republice. Naposledy hackerská skupina na začátku dubna například zašifrovala datovou síť olomouckého magistrátu a požadovala výkupné 100.000 dolarů (asi 2,1 milionu korun). Peníze radnice nezaplatila. Magistrát však obnovil všechny vyřazené služby až po několika dnech.

Olomoucká radnice nebyla jediná, kdo musel podobnému útoku čelit. V březnu hackeři napadli například počítačové systémy Správy železnic i Českých drah. Bezpečnost na tratích však neohrozili. Útoky hackerů stojí podniky a organizace miliony korun. Škoda po loňském útoku škodlivého programu na nemocnici v Brně dosahuje řádově stovek milionů korun. Benešovskou nemocnici stál útok hackerů zhruba 50 milionů.

-čtk-