Kandidát na prezidenta ČLK a anesteziolog Zdeněk Mrozek. Foto: Tomáš Cikrt

Mrozek: Komora má být respektovanou organizací, spory se mají řešit uvnitř

Česká lékařská komora (ČLK) by měla být respektovanou organizací, která sjednocuje a poskytuje zázemí. Spory by lékaři měli řešit uvnitř a navenek vystupovat jednotně. Komora by také měla diskutovat o tom, jak bude zdravotnictví v Česku vypadat po covidové pandemii a jaký bude postoj profesní organizace k elektronizaci zdravotnictví. V rozhovoru s ČTK to řekl kandidát na prezidenta ČLK a anesteziolog Zdeněk Mrozek. V sobotu se v Praze koná sjezd ČLK, na kterém si delegáti zvolí prezidenta pro další období. Kromě Mrozka se o post uchází i nynější prezident Milan Kubek.

„Nyní, kdy se po pandemii bude rozhodovat o tom, kam bude směřovat naše zdravotnictví, by měla nabrat nový směr a energii i lékařská komora. Proto jsem došel k tomu, že pokud chci realizovat své představy o komoře, nastal k tomu ten nejvhodnější čas teď,“ uvedl ke své kandidatuře šestapadesátiletý Mrozek, který je od roku 2008 viceprezidentem komory. „V tom mě utvrdili i někteří delegáti sjezdu a předsedové okresních sdružení komory, kteří mě oslovili s nabídkou podpory, pokud budu kandidovat,“ poznamenal.

Stejně jako se vyvíjí společnost, měla by se podle něj vyvíjet i komora, která ze zákona sdružuje všechny lékaře v Česku. Podle Mrozka by měla mít důstojné postavení, jako mají profesní komory v Německu nebo Rakousku. S lékařskými organizacemi v sousedních státech by Mrozek chtěl více spolupracovat.

Domnívá se, že by si komora i další aktéři, jako je ministerstvo, odborové či zájmové organizace lékařů, měli vydefinovat svoji úlohu, aby si vzájemně zbytečně „nelezli do zelí“ a nehádali se. Všichni podle Mrozka usilují o stejné – aby v ČR bylo co nejvíc kvalifikovaných lékařů, aby se jim tu dařilo a neutíkali do zahraničí.

Spory by si lékaři měli vyříkat uvnitř a navenek vystupovat jednotně. „Na tom mi docela záleží, proto jsem se nehlásil na minulém sjezdu, protože jsem cítil, že by to třeba mohlo komoru rozštěpit,“ uvedl Mrozek. Nyní je podle něj situace jiná. „Chci, aby komora fungovala a nechtěl bych být tím, kdo komoru nějak rozbije,“ doplnil.

Komora by podle kandidáta na prezidenta měla také otevřít diskusi o tom, jaké jsou potřeby zdravotnictví v době po pandemii covidu-19. „Měli bychom diskutovat, jestli tu má být základní síť nemocnic, kdo ji bude garantovat, jak bude definována, jaké bude mít povinnosti a co za to bude mít,“ řekl ČTK Mrozek. Komora by podle něj mohla navrhnout určité perspektivy, politici by pak rozhodli, zda je uskuteční.

Komora by si také měla ujasnit svůj postoj k elektronizaci zdravotnictví. Ta by měla podle Mrozka lékařům pomáhat, ale nesmí je zbytečně zatěžovat. Například zavedení elektronických receptů ČLK v minulosti ostře kritizovala. „Nechci, abychom byli bráni jako zpátečníci, ale zase na určitá rizika upozorňovat musíme,“ poznamenal Mrozek, který působí ve Fakultní nemocnici Olomouc. Elektronizace by podle něj neměla zcela nahradit osobní kontakt mezi pacientem a lékařem.

Chtěl by, aby komora fungovala více i v regionech. Pokud se rozhodování koncentruje do jednoho místa, členové podle Mrozka ztrácí zájem o dění v organizaci a mají pocit, že nemají šanci něco ovlivnit.

Rozhovor s prezidentem ČLK Milanem Kubkem, který znovu kandiduje, si můžete přečíst zde.

-čtk-