Nově jmenovaná hlavní hygienička a náměstkyně Ministerstva zdravotnictví Pavla Svrčinová. Foto: Úřad vlády

Hlavní hygieničkou bude Svrčinová, která byla dosud pověřená výkonem funkce

Hlavní hygieničkou bude od úterý 27. července Pavla Svrčinová, která byla od poloviny března pověřená výkonem této funkce. Návrh na její jmenování vláda schválila, řekl včera novinářům po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Svrčinová bude zároveň náměstkyní na ministerstvu zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo výběrové řízení na místo hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem pro řízení sekce ochrany a podpory veřejného zdraví, na začátku června. Do výběrového řízení přišla jen jedna přihláška. Komise doporučila jmenovat do této pozice Svrčinovou.

Osmapadesátiletá Svrčinová vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou na Univerzitě Karlově v Praze. Doktorát získala na Ostravské univerzitě. V letech 2009 až 2015 působila jako auditorka bezpečnosti potravin v Potravním a veterinárním úřadu na Generálním ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin v rámci Evropské komise v Bruselu. Od roku 2016 do ledna 2020 vedla sekci ochrany a podpory veřejného zdraví na Hygienické stanici hlavního města Prahy. Před příchodem na ministerstvo zdravotnictví byla ředitelkou Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje. V pozici hlavní hygieničky nahradila Jarmilu Rážovou. Tu na návrh ministerstva zdravotnictví odvolala vláda, tehdejší ministr Jan Blatný (za ANO) důvody nekomentoval.

-čtk-