Foto: pxhere.com

V Německu startuje další etapa digitalizace zdravotnictví. Spustí se elektronický záznam pacienta

Ve čtvrtek 1. července vstoupilo německé zdravotnictví do další etapy digitalizace. Začal fungovat elektronický záznam pacienta a všichni praktičtí lékaři musí být připojeni k digitální infrastruktuře. Rozšiřuje se zároveň počet spolkových zemí, kde startuje testovací provoz e-receptu.

Velká část německého zdravotnictví je od čtvrtka digitalizovaná. Podle Národní asociace lékařů zákonného zdravotního pojištění (KBV – Kasenärtzliche Bundesvereinigung) „jsou téměř všichni praktičtí lékaři a psychoterapeuti připraveni a připojeni k potřebné infrastruktuře,“ uvedl pro deník Deutsches Ärtzeblatt mluvčí KBV Roland Stahl.

Od 1. července totiž museli začít pracovat s elektronickým záznamem pacienta (ePA – elektronische Patientenakte). A lékaři by na to měli být připraveni, protože testovací provoz byl zahájen 1. ledna letošního roku. Co přesně to bude pro zdravotníky i pro pacienty znamenat, vysvětloval v rozhovoru pro portál Merkur.de Markus Leyck Dieken, ředitel podniku Gematik, který celou digitalizaci německého zdravotnictví po technické stránce zajišťuje.

Velký skok pro německé zdravotnictví

Dá se říci, že elektronický zdravotní záznam výrazně zefektivní práci lékařů. Dá se do něho totiž nahrát celá pacientova historie a kterýkoli lékař, jenž bude chtít co nejpřesněji určit diagnózu, se pak bude do těchto záznamů moci odkudkoli podívat. „Důležité přitom je, že v elektronickém záznamu pacienta budou uloženy i hodnoty například EKG v situaci, kdy je pacient zdravý. Když pak přijde k praktickému lékaři s bolestí na hrudi, ten se bude moci podívat, jak vypadalo EKG, kdy pacienta nic nebolelo,“ uvedl Dieken příklad užitečnosti elektronického záznamu pacienta.

Ale nejen to. Do elektronického záznamu mohou svá data ukládat i sami pacienti. Mohou do něho nahrávat například údaje z pravidelného měření krevního tlaku, zdravotní údaje z různých fitness trackerů a podobně. Některé zdravotní pojišťovny už nyní nabízejí možnost založit do záznamu údaje o očkování, absolvování preventivních prohlídek, přehled o pracovní neschopnosti pacienta, návštěvách lékařů nebo o pobytech v nemocnici.

„Německý zdravotnický systém byl dosud digitalizovaný jen velmi málo. Během tohoto volebního období však došlo k velkému pokroku, byla přijata řada zákonů, které digitalizaci urychlily, a díky kterým můžeme ztrátu dohnat,“ řekl Markus Leyck Dieken s tím, že elektronický záznam pacienta také výrazně usnadní administrativní práci lékařů.

Další test elektronického receptu

Počátek července však nepřinese pouze elektronický záznam pacienta. V Berlíně a v Braniborsku startuje pilotní testovací projekt elektronického receptu. Nikoli plošně, nýbrž jen v asi 50 ordinacích praktiků a 120 lékárnách. „Rovněž elektronický recept výrazně zjednodušuje postup při předepisování a vydávání příslušných léků,“ ujišťuje Dieken.

Z předchozích pilotních projektů už zkušenosti naznačují, že elektronický recept ušetří spoustu času také asistentům lékařů a samotným pacientům. „Elektronický recept bude plošně pro celé Německo zaveden od ledna 2022, ale už letos v říjnu bude ze zákona vyžadováno vystavování elektronické neschopenky,“ dodal Markus Leyck Dieken.

Zástupci KBV ale vyjádřili pochybnosti, že testovací provoz bude dostatečný k tomu, aby se elektronický recept mohl od ledna skutečně plošně spustit. „Aby k tomu mohlo dojít, musí být daná technologie dostupná všem v dostatečném časovém předstihu,“ uvedl pro Deutsches Ärzteblatt mluvčí KBV Stahl.

Ani superpočítač systém neprolomí

Podle něho také musí být zajištěna dostatečná bezpečnost dat a testovací provoz by měl být proto daleko větší a náročnější. Šéf Gematiku má pro tyto pochybnosti pochopení. „V Německu vládne v oblasti ochrany dat daleko větší skepse než v jiných zemích. Jenže digitalizace je jediné řešení, jak odbourávat ve zdravotnictví papírování a jak řešit stárnoucí populaci lékařů a jejich budoucí nedostatek,“ namítl Dieken.

Ujišťuje ale, že společnost Gematik neustále monitoruje pokusy o hackerské útoky a reaguje na ně. Podle něho je bezpečnost systému na tak vysoké úrovni, že riziko, že se někdo k citlivým datům dostane, je velmi nízké. „Přístup k údajům nakonec může dát pouze pacient, respektive pojištěnec. Je to bezpečnostní standard, který j v Evropě jedinečný. Tímto způsobem zajistíme, že ani superpočítač s obrovskou výpočetní kapacitou nemůže takový zámek prolomit,“ uzavřel Markus Leyck Dieken.

Petr Musil