Kdo se nenechá naočkovat, přestože k tomu nemá zdravotní důvody, bude v Německu čelit významným omezením. Foto: Evropská unie, 2021

Neočkovaní budou čelit omezením kvůli koronaviu. Německo má strategii pro podzim a zimu

Kdo se nenechá naočkovat, přestože k tomu nemá zdravotní důvody, bude muset čelit významným omezením. Tak by se dala shrnout strategie Spolkového ministerstva zdravotnictví, kterou úřad Jense Spahna (CDU) připravuje pro bezpečný podzim a zimu.

Nadcházející měsíce budou pro německé občany zřejmě představovat poslední příležitost, jak se vyhnout nepříjemnostem spojeným s potlačováním šíření koronaviru. Znamená to, že kdo nebude chtít čelit významným omezením, bude se muset ve zbytku léta nechat proti viru SARS-CoV-2 očkovat, pokud tak již neučinil.

Počítá se tím strategie, kterou připravilo Spolkové ministerstvo zdravotnictví a rozeslalo ji poslancům Spolkového sněmu. Dokument, který má k dispozici deník Ärzte Zeitung, počítá s řadou různých opatření pro nadcházející podzimní měsíce i zimní sezónu 2021/2022.

Návrat do normálu pro očkované a uzdravené

Opatření se mají týkat zejména neočkovaných osob. A to v závislosti na míře proočkovanosti populace, míře týdenní incidence a počtu hospitalizovaných osob s onemocněním covid-19. Pokud hodnoty překročí určitou mez, bude podle Spolkového ministerstva zdravotnictví nutné opět zatáhnout za záchrannou brzdu a přijmout protiepidemické restrikce.

Vedle omezování kontaktů by v úvahu připadalo také omezení účasti většího počtu osob na různých společenských, kulturních nebo sportovních akcích nebo ve stravovacích zařízeních.

Změnilo by se také pravidlo 3G, podle kterého se mohou běžného života účastnit pouze lidé očkovaní, uzdravení z covidu a testovaní (geimpft, genesen, getestet). Toto pravidlo by se mělo zredukovat pouze na 2G (geimpft, genesen). Týkalo by se tedy jen osob očkovaných a uzdravených z covidu.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví to vysvětluje tak, že pouze u těchto dvou skupin osob se lze dostatečně spolehnout na fakt, že riziko šíření koronaviru je u nich významně nižší než u těch, které očkované ani uzdravené nejsou a nechávají se pouze testovat. Součástí navrhované strategie jsou také výjimky, které už platí v současné době.

Konec testů zdarma přijde v říjnu

Na dosud neočkované osoby tak bude vyvíjen tlak, aby svůj přístup k vakcinaci přehodnotily. K tomu by měl přispět i další návrh úřadu Jense Spahna, podle něhož si neočkovaní Němci budou muset brzy začít koronavirové testy platit sami. Samozřejmě v případě, že jim testování není předepsáno lékařem. Spolkové ministerstvo zdravotnictví počítá s koncem bezplatných testů nejpozději k 18. říjnu letošního roku.

Bezplatné testování bylo podle ministerského dokumentu důležité při zvládnutí třetí vlny epidemie. „Protože však nyní lze nabídku očkování poskytnout všem německým občanům, není nadále nutné hradit náklady spojené s testováním z rozpočtu spolkové vlády, a tedy ani z peněženek daňových poplatníků,“ cituje deník Ärzte Zeitung z materiálu. Cena testování se přitom v Německu pohybuje obvykle mezi 18 a 20 eury, což je v přepočtu 460 až 510 korun.

Ministerstvo zároveň počítá s výjimkami pro konce bezplatných testů. Týkaly by se v první řadě lidí, kteří nemohou být očkováni. Úřad Jense Spahna dále hovoří například o těhotných nebo osobách mladších 18 let.

Spolkové ministerstvo zdravotnictví ale rovněž mluví o povinnosti nosit ochranné pomůcky pro zakrytí dýchacích cest například v prostředcích hromadné dopravy, jako jsou zejména autobusy a vlaky. To bude platit i pro očkované a z covidu uzdravené osoby, a to až do jara 2022.

Petr Musil