Výkonná ředitelka GSK Emma Walmsleyová musí znovu získat důvěru. Foto: GSK

Aktivistický investor získal podíl v GlaxoSmithKline a tlačí na rezignaci Emmy Walmsleyové

Výkonná ředitelka britské farmaceutické skupiny GlaxoSmithKline Emma Walmsleyová čelí stupňujícímu se tlaku na své odvolání z čela této společnosti. Ve firmě totiž získal podíl další aktivistický investor, který si žádá Walmsleyové hlavu. Uhájí dlouholetá šéfka farmaceutického giganta svou židli i tentokrát? Aktivistický investor, hedgeový fond Bluebell Capital Partners, získal podíl v britské farmaceutické skupině GlaxoSmithKline (GSK). Hodnota jeho podílu má podle listu Financial Times a dalších zahraničních médií dosahovat kolem 10 milionů liber, což představuje asi setinu procenta tržní hodnoty společnosti.

Zástupci fondu Bluebell zaslali předsedovi představenstva GSK Jonathanu Symondsovi dopis, v němž ho vyzvali, aby vypsal nové výběrové řízení na post výkonného ředitele společnosti. Podle nich by Emma Walmsleyová měla svou funkci výkonné ředitelky obhajovat a „obnovit svou kredibilitu“. A to jak vůči akcionářům, tak vůči vnějšímu světu.

Walmsleyová musí znovu získat důvěru

Marco Taricco a Giuseppe Bivona, investiční ředitelé hedgeového fondu Bluebell Capital Partners, uvedli, že finanční výkonnost GSK byla v posledních letech zklamáním, a jsou přesvědčeni, že Emma Walmsleyová má v oboru menší zkušenosti než ředitelé jiných velkých farmaceutických společností.

„Nová GSK si zaslouží správné vedení, schopnost přezkoumat a případně upravit strategii načrtnutou v červnu, zajistit vysoce kvalitní provedení (rozdělení společnosti, pozn. red.) a obnovit důvěru v zaměstnance, zákazníky, dodavatele a akcionáře,“ napsali v odpise adresovaném předsedovi představenstva GSK.

O Emmu Walsmleyovou se „hraje“ zejména s ohledem na plánované rozdělení skupiny GSK na dvě společnosti, z nichž jedna by se měla věnovat farmaceutickému byznysu včetně vakcín a druhá by se soustředila na spotřební farmacii. K rozdělení GSK má dojít během příštího roku a úkolem Walmsleyové bylo skupinu na tento krok připravit.

Chceme konstruktivní dialog

Taricco s Bivonou rovněž po Symondsovi chtějí, aby ve vedení firmy zasedlo více lidí, kteří mají vědecké zkušenosti. Pokud by se tak stalo a Walmsleyová by znovu získala důvěru akcionářů společnost vést, považovali by to za požadované obnovení její důvěryhodnosti jak dovnitř skupiny, tak vůči vnějšímu světu. Zástupci Bluebell Capital Partners také vyzvali vedení GSK, aby se aktivně snažilo najít nejlepšího kupce pro divizi spotřební farmacie, která se z GSK vyčlení.

Marco Tarrico řekl britskému listu The Guardian, že Jonathan Symonds na dopis odpověděl a slíbil oběma manažerům Bluebellu, že se s nimi brzy setká. „Chceme, aby to bylo velmi konstruktivní. Nikdy to není a nebylo nic osobního, řídíme se fakty a čísly,“ řekl Tarrico. Popřel zároveň, že by jeho fond jednal v součinnosti s jiným aktivistickým akcionářem GSK, jímž je fond Elliott Management. „Jsme absolutně nezávislí. Jsme akcionáři GSK teprve pár měsíců,“ odmítl spekulace.

Právě příchod fondu Elliott Management spustil první vlnu tlaku na Emmu Walmsleyovou. Americký investiční fond získal podíl v GSK letos v dubnu, ovšem není známo, jak velký. Portál FierePharma nicméně tehdy uvedl, že „Elliott v polovině dubna získal podstatný několikamiliardový podíl v GSK“. Jde tedy o řádově významnějšího akcionáře než Bluebell Capital Partners.

Emmě věříme, vzkázala správní rada

Jisté je, že od vstupu Elliott Management do GSK se tlak na Emmu Walmsleyovou začal stupňovat. Zástupci fondu se totiž nechali slyšet, že nejsou spokojeni s tím, jak se skupině GSK daří. Když současná výkonná ředitelka nastupovala v dubnu 2017 do funkce, obchodovaly se akcie GSK na burze za cenu kolem 41 dolarů. Jejich současná hodnota (k 24.9.2021) je jen mírně nad 38 dolary. Vůbec nejvýše se akcie v éře Emmy Walmsleyové dostaly v polovině ledna loňského roku – na necelých 48 dolarů.

Začátkem letošního července se ale vedení GSK za Emmu Walmsleyovou postavilo a trvalo na tom, že to bude právě ona, kdo skupinu provede složitým procesem rozdělení. „Očekáváme, že pod vedením Emmy bude společnost schopna dosáhnout skokového zvýšení výkonnosti a dlouhodobě vytvářet hodnotu pro akcionáře,“ uvedla tehdy správní rada GSK.

Petr Musil