U kulatého stolu ZD k tématu digitalizace zdravotnictví spolu hovořili ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (na obrázku vpravo), náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov (vlevo) a dále pak náměstci ředitele některých nemocnic. Foto: Martin Kovář

Vojtěch: Ministerstvo si zaslouží sekci pro elektronizaci a kyberbezpečnost, pokládám základy

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) potřebuje jeho resort vlastní sekci pro elektronizaci a kyberbezpečnost. Současné personální zajištění této agendy totiž podle něj neodpovídá úkolům, které na resort čekají v souvislosti s realizací zákona o eHealth a projektů za dvě a půl miliardy korun z Národního plánu obnovy. Vojtěch to uvedl včera  na kulatém stole Zdravotnického deníku na téma digitalizace zdravotnictví a rozvoj eHealth. Podle svých slov položil této myšlence základy nedávným jmenováním svého náměstka pro IT a elektronizaci Milana Blahy. Konkrétní organizační změnu by však bylo možné realizovat až v příštím roce, tedy až vládou vzešlou z podzimních sněmovních voleb.

Nový zákon o eHealth, rozvoj nových technologií a také miliardy, které půjdou z Národního plánu obnovy do elektronizace a digitalizace českého zdravotnictví – to jsou zásadní důvody, proč by si ministerstvo zdravotnictví zasloužilo vlastní sekci pro elektronizaci a kyberbezpečnost. „Je to úkol, kterému teď pokládám určité základy, i když reálně se bude moci realizovat až v příštím volebním období,“ uvedl včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na kulatém stole Zdravotnického deníku na téma digitalizace zdravotnictví a rozvoj eHealth.

Na začátku září jmenoval Vojtěch svým náměstkem  pro IT a elektronizaci tehdejšího zástupce ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky pro IT a komunikaci Milana Blahu s odůvodněním, že elektronizace a rozvoj informačních technologií jsou ve zdravotnictví stále důležitější. Jak jsme opakovaně popisovali ve Zdravotnickém deníku, před resortem stojí nyní náročné úkoly spojené s uvedeném do praxe přelomového zákona o elektronizaci zdravotnictví a realizací eHealth projektů  popsaných v Národním plánu obnovy. V tomto druhém případě jde o závratné dvě a půl miliardy korun z evropských peněz na obnovu ekonomik zemí EU po koronavirové krizi, které ovšem Evropská komise začne Česku proplácet pouze v případě, že se projekty podaří úspěšně realizovat.


Zleva: Antonín Hlavinka, náměstek ředitele FN Olomouc, a Petr Foltýn, náměstek ředitele FN Ostrava.

„Je třeba, aby to měl někdo na starosti. Na ministerstvu mi toto chybělo. Cílem je vytvořit do budoucna samostatnou sekci, která by se věnovala IT. Myslím si, že elektronizace a kyberbezpečnost si zaslouží standardního náměstka se standardní sekcí. Personální zajištění těchto služeb není na resortu optimální,“ uvedl Vojtěch.

Zleva: Tomáš Iránek, náměstek ředitele FN Brno, a Jozef Machek, náměstek ředitele Uherskohradišťské nemocnice.

Blaha je jedním ze dvou náměstků, které si může k sobě do úřadu podle služebního zákona přivést sám ministr. Adam Vojtěch těchto „politických“ pozic obvykle využívá k rozšíření svého odborného týmu. Vznik samostatné sekce s vlastním odborným náměstkem, která by se stala standardní součástí resortní hierarchie, vyžaduje organizační změnu a finanční náklady, které musí schválit vláda. V současné době má ministerstvo jeden odbor pro IT a elektronizaci zdravotnictví, za nějž odpovídá náměstkyně pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková.

„Je to vize, která určitě nebude hned, ale minimálně ten můj náměstek je teď za to odpovědný,“ uzavírá Vojtěch s tím, že potřebná organizační změna by se mohla připravit a schválit během příštího roku.

Helena Sedláčková

Foto: Martin Kovář