Přesnější PCR test by měl platit tři dny místo sedmi, antigenní test jeden den místo současných tří. Foto: Pixabay

Epidemická situace se zhoršuje, stát chce zkrátit platnost testů i karantény

Epidemická situace v Česku se dál zhoršuje. Roste počet lidí, kteří se koronavirem nakazili, skončili s nákazou v nemocnici i těch, kteří jsou ve vážném stavu. Stát zatím nechystá plošná omezení, jako bylo přesně před rokem uzavření škol a restaurací. Chce zkrátit platnost testů na koronavirus i délku karantény. Dál apeluje na lidi, kteří se ještě neočkovali, aby tak učinili. Předseda dosluhující vlády a hnutí ANO Andrej Babiš hodlá zapojit do jednání o epidemii covidu i zástupce nynější opozice, která v těchto dnech jedná o sestavení nového kabinetu.

Ministerstvo zdravotnictví navrhne vládě zkrácení platnosti testů na koronavirus. Přesnější PCR test by měl platit tři dny místo sedmi, antigenní test jeden den místo současných tří, řekl včera novinářům Babiš poté, co dostal třetí dávku vakcíny proti covidu. Zvažuje se také omezení počtu preventivních testů hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Kratší by mohla být i karanténa lidí po kontaktu s nakaženým, pokud by byla ukončená PCR testem. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) prosazuje její zkrácení ze dvou týdnů na jeden. V pondělí úpravy projedná vláda.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že nová karanténní pravidla budou účinná od 25. října. „Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační i proto, aby se lidé nechali naočkovat,“ dodala. V okolních státech je podle ní platnost testů podstatně kratší.

Lidé mají nyní z veřejného zdravotního pojištění nárok na jeden antigenní test za týden a navíc dva PCR testy do měsíce. Podle Babiše se dnes na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika mluvilo o tom, zda by hrazených testů nemělo být méně. „Bude potřeba, aby se k tomu vyjádřila příští koalice,“ řekl Babiš.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) dnes mluvil se zvažovaným kandidátem na ministra zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Válek ČTK řekl, že pokud by se na tom předsedové stran vznikající vládní koalice shodli, nabídku na post ministra zdravotnictví by přijal. Odpoledne měl telekonferenci se zástupci ministerstva zdravotnictví o aktuálním vývoji epidemie covidu-19, příští týden se mají zástupci koalice setkat s lidmi z ministerstva osobně.

Válek byl byl pro to, aby se preventivní testy nehradily z veřejného zdravotního pojištění. Pokud je stát bude požadovat, měl by je lidem platit ze státního rozpočtu. „Protože si nemyslím, že je úplně šťastné, aby pacienti s onkologickým onemocněním soutěžili o prostředky zdravotních pojišťoven s těmi, kteří mají preventivní antigenní test, protože chtějí jít do kina,“ uvedl. Na navrhované zkrácení platnosti testů si chce vytvořit názor po diskusi s odborníky.

Karanténa po kontaktu s nakaženým dosud trvá 14 dní. Kritizovali to například rodiče, jejichž děti musely být dva týdny v karanténě po zjištění pozitivního případu ve školní třídě. Nově by mohla být karanténa ukončena dříve, a to negativním PCR testem. Plaga prosazuje zkrácení karantény na týden a chtěl by i cílené testování na covid-19 v regionech, kde se incidence zvyšuje.

Svrčinová potvrdila, že se nechystají plošné restrikce. Pokud by se epidemická situace zhoršovala, bude se podle ní zvažovat například uznávání antigenních testů, které už některé země pro prokázání bezinfekčnosti nepoužívají. Výrazné zhoršení by podle ní mohlo vést i k tomu, že nebudou uznávány žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nemoc.

Epidemie se podle Babiše sice zhoršuje, situace je ale podstatně lepší než loni. Je třeba očkovat ještě asi 341.000 seniorů, uvedl a vyzval k tomu praktické lékaře. Podle dat ministerstva zdravotnictví je aktuálně hospitalizováno přes 400 nakažených, jejich průměrný věk je 56 let.

Babiš dnes v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podstoupil přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. Podle nových pravidel je přeočkování možné šest měsíců po aplikaci druhé dávky nebo první u jednodávkové vakcíny. Ke konci října tak bude mít nárok zhruba milion lidí, kteří ji dostali do konce dubna. Zatím se nechalo přeočkovat asi 30.600 lidí.

Ve středu přibylo v Česku bezmála 1500 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. V nemocnicích bylo s covidem 407 pacientů, z toho 80 v těžkém stavu. Reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se zvýšilo na 1,26. Počet nakažených na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dní vzrostl na 69. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde v posledních sedmi dnech připadá na 100.000 obyvatel 117 nakažených. V jižních Čechách je incidenční číslo 111, v Praze 87.

Šíření covidu-19 v Česku už asi dva měsíce zrychluje, v uplynulých týdnech vláda opatření spíše uvolňovala. Ministerstvo zdravotnictví tento týden ustoupilo od plánu dalšího plošného testování na covid-19 ve školách, které se mělo ve třech termínech odehrát na podzim.

-čtk-