Pokud by se zvýšila proočkovanost obyvatelstva, bylo by podle ministra Adama Vojtěcha možné zrušit všechna opatření proti šíření nového koronaviru. Foto: Facebook / Adam Vojtěch

Epidemie covidu-19 se v ČR stala epidemií neočkovaných, myslí si Vojtěch

Za epidemii neočkovaných včera označil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) současné rychlé šíření onemocnění covid-19 v Česku. Pokud by se zvýšila proočkovanost obyvatelstva, bylo by podle ministra možné zrušit všechna opatření proti šíření nového koronaviru. O případném zavedení povinné vakcinace ale musí podle Vojtěcha rozhodnout příští Sněmovna, nikoli ministerstvo zdravotnictví.

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch je přesvědčen o tom, že šíření covidu v Česku se stalo epidemií neočkovaných. Podle dat o šíření nákazy za říjen tvoří lidé bez vakcíny 74 procent pozitivně testovaných a 63 procent hospitalizovaných. Pokud by se proočkovanost zvýšila, bylo by možné zrušit „třeba zítra“ všechna protiepidemická opatření, řekl včera ministr na tiskové konferenci.

Šíření epidemie v Česku nadále zrychluje. V pondělí přibylo 4264 potvrzených případů nákazy, o dvě třetiny více než před týdnem. V nemocnicích je poprvé od května přes 1000 lidí s covidem.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se celé Česko v tomto nebo příštím týdnu dostane na 300 případů nákaz koronavirem za sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel. Ke včerejšku to bylo podle dat na webu resortu zdravotnictví 217 případů. Do konce roku čeká Dušek kolem 2000 hospitalizovaných s covidem-19.

I on je přesvědčený o pozitivním přínosu co nejrozsáhlejší vakcinace. Za pátek minulého týdne a pondělí do statistik přibylo přes 4200 nově pozitivně testovaných. „Pokud bychom byli stoprocentně naočkovaní, tak bychom viděli maximálně třetinová čísla,“ odhaduje šéf zdravotnických statistiků.

Možností je i povinná vakcinace

Proti novému typu koronaviru jsou v Česku naočkovány dvě třetiny lidí nad 12 let. Z celé populace je to 56,6 procenta a mezi dospělými 68 procent. Česko je podle Vojtěcha pod průměrem Evropské unie. Dušek doplnil, že sousední Rakousko a Německo mají zhruba o deset procentních bodů víc, Portugalsko až 90 procent.

Jednou z možností, jak zvýšit proočkovanost obyvatelstva, by mohla být povinná vakcinace. O jejím případném zavedení by ale podle Vojtěcha musela rozhodnout příští Sněmovna, jejíž ustavující schůze začne 8. listopadu. „Určitě nemá být ministerstvo zdravotnictví, kdo rozhodne. Musí to být celospolečenský konsenzus,“ uvedl včera ministr.

Vojtěch je také přesvědčen o tom, že nová vláda by měla posoudit další setrvání armády v projektu Chytrá karanténa. Zatím platí, že by účast vojáků v projektu měla skončit na konci listopadu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na twitteru uvedl, že armáda je připravena spolupráci prodloužit. „Jsme připraveni ji prodloužit a pomáhat, dokud bude třeba,“ napsal.

Vojáci pomáhali na začátku epidemie zejména s propojením dat z laboratoří, krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví, postupně přibyla také externí call centra podílející se na trasování. Armáda se rovněž podílela na provozu největšího očkovacího centra v pražské hale O2 universum.

Zpřísní se kontroly

Kvůli zhoršující se epidemické situaci vláda minulý týden rozhodla mimo jiné o tom, že od začátku listopadu zkrátí platnost testů na covid, které potřebují nenaočkovaní lidé, pokud chtějí navštívit například restauraci. Kontrolovat splnění podmínek by měla obsluha těchto podniků.

Dodržování opatření proti šíření covidu hodlají v příštím týdnu kontrolovat hygienici společně s policisty. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny, řekla včera novinářům hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienici s policisty podle ní nyní udělají 1200 až 1500 kontrol za týden.

Kromě zkrácení platnosti testů se od listopadu výrazně zmenší okruh lidí, kteří budou mít preventivní testy hrazené ze zdravotního pojištění. Bezplatně se budou moci nechat otestovat děti a mladí do 18 let, dále plně očkovaní, lidé se zahájeným očkováním nebo ti, kdo se nemohou očkovat. Ministr zdravotnictví včera oznámil, že z povinnosti platit si preventivní testy ze svého budou vyňati také pracovníci v sociálních službách. Zaměstnanci a klienti v pobytových sociálních zařízeních, kteří nejsou naočkováni nebo nejsou nejvýše půl roku po prodělání covidu, se už od září musí nechat povinně testovat jednou týdně.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí po jednání Ústředního krizového štábu hovořil o možnosti, že by lidé nesměli na pracoviště bez negativního testu, potvrzení o prodělané nákaze nebo o očkování. Proti návrhu se včera vyslovili zástupci agrární i potravinářské komory. Už v současnosti je podle obou uskupení v provozech nedostatek zaměstnanců a další výpadek by mohl způsobit omezení nebo zastavení výroby.

Dvěma vlnám testování na koronavirus se na začátku listopadu nevyhnou žáci v osmi okresech s nejhorší epidemickou situací, rozhodla vláda v pondělí. Školy pro tento účel dostanou antigenní testy Flowflex nebo Sejoy se samoodběrem z nosu, vyplývá z informací, které včera ministerstvo školství rozeslalo do škol. Oba druhy testů jsou od čínských výrobců. Ministerstvo školství je má v zásobách z jarního testování na covid-19. Distribuce testů do škol doplní jejich stávající rezervy tak, aby jim stačily na plánovaná dvě kola testování.

-čtk-