Nemocnice v Moravskoslezském kraji se starají o 495 nakažených a některým kvůli tomu začíná chybět personál, proto omezují plánovanou péči. Foto: Wikipedie

Nemocnice v Moravskoslezském kraji omezují plánovanou péči, jinde to nevylučují

Zhruba čtvrtina lidí, kteří jsou v Česku hospitalizovaní s nemocí covid-19, je aktuálně v Moravskoslezském kraji. Nemocnice se tam starají o 495 nakažených a některým kvůli tomu začíná chybět personál, proto omezují plánovanou péči. S dalším nárůstem počtu hospitalizovaných s koronavirem tento krok do budoucna ale nevylučují ani zdravotnická zařízení v dalších okresech. Některá z nich začala zřizovat covidové jednotky, omezovat dovolené zaměstnanců a mnohé již zakázaly návštěvy. Frýdecko-místecká nemocnice se také znovu obrátila na studenty s žádostí o pomoc. Podle hygieniků mezi pacienty, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích, převažují neočkovaní.

Ministerstvo zdravotnictví podle údajů na webu včera evidovalo v nemocnicích 2058 lidí s covidem. V Moravskoslezském kraji je podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) nejvytíženější Fakultní nemocnice Ostrava, kde se léčí 128 pacientů s covidem. Následuje Městská nemocnice Ostrava s 81 nakaženými. O sedmdesátku těchto pacientů se stará i nemocnice ve Frýdku-Místku, která kvůli tomu začne od pondělí omezovat plánované operace. Ostravská městská nemocnice tak učiní od pátku a ze stejného důvodu zrušila kolem 50 plánovaných operací také nemocnice v Ostravě-Vítkovicích, patřící do skupiny Agel.

Hospitalizovaných s koronavirem přibylo i v dalších krajích, v nemocnicích v Pardubickém a Plzeňském jich je shodně kolem 90. Pardubická nemocnice má infekční oddělení již plné, proto začne do několika dnů zřizovat covidová oddělení. Další stanice pro covidové pacienty už otevřela plzeňská fakultní nemocnice, kde se nyní léčí na šedesát pacientů s koronavirem. Zároveň omezila od příštího týdne dovolené pro své zaměstnance. Nemocnice v obou krajích zatím nechtějí podle mluvčích plánované operace rušit, ale vše se bude odvíjet od epidemické situace. Návštěvy už ale většinou zakázaly.

Covidová lůžka přidávají a na otevření covidových oddělení se připravují i nemocnice v Královéhradeckém kraji, k omezení nemocniční péče zatím nepřistoupily. Že se to může změnit, ale jejich zástupci ve vyjádření pro ČTK nevyloučili. Ve státní Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové a v krajských nemocnicích v Náchodě, Broumově, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem ode dneška kvůli sílící epidemii koronaviru ale platí zákaz návštěv. Od pondělí je i v krajských nemocnicích v Jičíně, Novém Bydžově a Trutnově. Kvůli narůstajícímu počtu pacientů s koronavirem otevírají či chystají otevření dalších covidových stanic i nemocnice ve Zlínském kraji.

V pěti nemocnicích Olomouckého kraje leží s covidem stovka lidí, jejich počet s rostoucím počtem nakažených stoupá, nemocnice se tak postupně chystají na vyčlenění dalších lůžek. Fakultní nemocnice v Olomouci, kde je hospitalizováno 36 lidí s nákazou koronavirem, již vyčlenila pro tyto účely dalších 20 lůžek z oddělení geriatrie. Nárůst čísel je podle hygieniků za poslední dny v kraji enormní, nejsou schopni do 48 hodin vytrasovat všechny pozitivní.

Jihočeské nemocnice se momentálně starají o 151 pacientů s koronavirem, péči ale zatím zvládají bez omezení standardního provozu. Nelze však vyloučit, že příští týden někde začnou odkládat některé operace, řekla ČTK předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová.

Počet operací zatím nesnižuje a neruší plánované zákroky ani Fakultní nemocnice Brno, nicméně počet operačních sálů snížila z 25 na 20 a část personálu přesunula k pacientům s covidem. Počet operací to zatím neomezí, protože 20 sálů bude vytíženějších, řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Nemocnice zároveň slučuje některá méně vytížená oddělení, aby mohla část personálu využít pro péči o pacienty s covidem. Týká se to například kliniky ústní a čelistní chirurgie s ORL a také očního s urologií.

K omezení plánované péče zatím nepřistoupily ani nemocnice v Praze, ačkoli i v nich covidových pacientů přibývá. Například ve Fakultní Thomayerově nemocnici je podle mluvčího Petra Sulka hospitalizováno 39 nakažených, z toho pět je v těžkém stavu. Většina hospitalizovaných s koronavirem nebyla podle něj proti nemoci očkována.

V Ústeckém kraji se s horšící se epidemickou situací výrazně zvýšil zájem o očkování. Několik případů koronaviru se objevilo v pobytových sociálních službách. Největší ohnisko nemoci v kraji je v Bílině, kde je v karanténě na 600 lidí. Nemocnice ale zatím zvládají i neakutní zdravotní péči. Krajská hygienická stanice doporučila podle koordinátora pro očkování Petra Severy zvážení zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních.

Relativně nejlepší epidemická situace mezi regiony ČR je v Karlovarském kraji, s ohledem na to je situace v tamních nemocnicích klidná, leží tam necelé dvě desítky pacientů s covidem-19. Většina nemocnic tak nyní neplánuje vyhlášení zákazu návštěv nebo odkládání neakutních operací.

-čtk-