Novartis oznámil, že prodá svůj přibližně třetinový akciový podíl v Roche. Foto: koláž ZD, Flickr/Andrew

Rozchod švýcarských farmaceutických gigantů: Novartis prodá svůj třetinový podíl v Roche

Po dvaceti letech končí jedno velké majetkové propojení dvou švýcarských farmaceutických skupin Novartis a Roche. Prvně jmenovaný oznámil, že prodá svůj přibližně třetinový akciový podíl v Roche. Akcie Roche posílily téměř o 2,5 procenta na nejvyšší úroveň v historii. Mírně vzrostla také hodnota akcií Novartisu.

Jde o jeden z největších obchodů ve farmaceutickém průmyslu za několik posledních let a pro mnohé to je navíc i poměrně velké překvapení. Švýcarská farmaceutická společnost Novartis se rozhodla prodat přibližně třetinový majetkový podíl ve svém konkurentovi, rovněž švýcarské farmaceutické skupině Roche. Novartis to oznámil koncem týdne ve své tiskové zprávě.

„Novartis a Roche odsouhlasily bilaterální transakci, při níž Novartis prodá akcie společnosti Roche v hodnotě kolem 20,7 miliardy amerických dolarů,“ uvedla švýcarská farmaceutická skupina Novartis. Přes 53 milionů kusů akcií Roche od Novartisu koupí právě Roche. Prodejní cena jedné akcie bude činit 356,93 švýcarských franků.

Rozvod z rozumu

„Po více než dvaceti letech v pozici akcionáře Roche jsme došli k závěru, že je ten správný čas na monetizaci naší investice. Dnešní oznámení je v souladu s naším strategickým záměrem. Výnosy z transakce máme v úmyslu využít podle našich priorit v alokaci kapitálu tak, abychom maximalizovali hodnotu pro naše akcionáře. Chceme pokračovat v přeměně medicíny,“ komentoval rozhodnutí výkonný ředitel Novartisu Vas Narasimhan.

S dohodou je zjevně spokojeno také vedení společnosti Roche. „Jsem přesvědčen, že plánovaná transakce je ze strategického i ekonomického hlediska v nejlepším zájmu společnosti Roche i jejích akcionářů. V důsledku toho bude Roche ještě lepší ve schopnosti lidem po celém světě poskytovat život zachraňující léky a diagnostiku,“ uvedl Christoph Franz, předseda představenstva společnosti Roche.

Odkup akcií od Novartisu bude financován pomocí dluhu. Podle mluvčího Roche však transakce nijak nenaruší rovnováhu společnosti, která i po dokončení transakce prý zůstane silná. „Budeme schopni pokračovat v naší strategii fúzí a akvizicí jako předtím, v tom pro nás nejsou žádné nové limity,“ uvedl mluvčí Roche pro agenturu Reuters. Obchod ale ještě musí schválit akcionáři Roche na mimořádné valné hromadě, která je naplánována na 26. listopad. Začalo to v květnu 2001 Majetková angažmá Novartisu ve skupině Roche se datuje do května 2001. Tehdy svůj podíl v Roche nabídl Novartisu Martin Ebner, který do Roche majetkově vstoupil coby aktivistický investor. Ebner chtěl z této pozice…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit