Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs. Foto: Tomáš Cikrt

Monopolní distributor odmítá dodávat některým lékárnám léky, i když je má na skladě, upozorňují lékárníci

Podle České lékárnické komory (ČLnK) se na ni obracejí lékárníci z celé ČR s tím, že jim monopolní distributor odmítá dodávat některé léčivé přípravky určené pro výdej pacientům, přestože je má na skladě. Takové jednání je podle Komory v přímém rozporu se zákonem o léčivech. ČLnK již proto podala několik podnětů Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, doposud však nedostala odpověď.

Na rozdíl od problémů s nedostatkem léků nechybí v současné době podle České lékárnické komory sice některé léky plošně, ale jejich dodávky do lékáren jsou výrazně omezovány ze strany monopolního distributora. Konkrétně se jedná o společnost Boehringer Ingelheim, spol. s r.o., která využívá model tzv. přímých dodávek léků do lékáren (DTP – Direct to pharmacy).

ČLnK proto již podala několik podnětů Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), první před dvěma měsíci. SÚKL na podněty podle Komory dosud neodpověděl, a ta se rozhodla na problém upozornit veřejně.

Výrobce, který v případě DTP kanálu zároveň řídí distribuci těchto léků, znemožňuje lékárně poskytovat lékárenskou péči některým pacientům, tvrdí lékárníci. „Výrobce porušuje zákon o léčivech,“ vysvětluje prezident ČLnK Aleš Krebs a dodává: „Je nepřijatelné, aby výrobce rozhodoval o tom, ve které lékárně si pacient může vyzvednout léčivý přípravek.”

Komora uvádí, že má od lékárníků k dispozici e-maily, ve kterých společnost Boehringer Ingelheim zdůvodňuje zamítnutí dodávky léčivých přípravků z iracionálních důvodů založených na objednávkách lékárny v minulosti. Žádné takové důvody pro odmítnutí objednávky zákon nezná, říkají lékárníci.

ČLnK proto podala na SÚKL několik podnětů k prošetření takových případů. Ten však na podněty zatím nereagoval.

-sed-, -TZ ČLnK-