UA pointy zatím ukrajinské děti očkují jen proti covid-19 Prvním místem, kam přichází ukrajinští rodiče se svými dětmi, však mnohdy bývají UA pointy v nemocnicích. I proto by se mohly stát místem, kde bude rodičům nabídnuto také očkování jejich dětí. Foto: Flickr/ Dan Zampogna

Na očkování se už hlásí mladší děti, vakcíny by mohli dávat i zubaři a lékárníci

Na očkování proti koronaviru už mají nárok i děti ve věku pět až 11 let. Již v neděli večer začala jejich registrace, vakcíny mají dorazit v úterý. Lékařské společnosti očkování této věkové skupiny doporučují. Očkovací centra, kde mladší děti mohou očkovat, ale zatím chybí v pěti krajích. Zájemci se proto mohou obrátit i na některé pediatry. Dosluhující vláda přitom chce umožnit, aby očkovat mohli i zubaři nebo lékárníci. Epidemie v Česku nadále slábne, laboratoře už nicméně potvrdily devět případů varianty omikron, z toho sedm v Jihomoravském kraji.

Rodiče do včerejšího odpoledne zaregistrovali k očkování ve vakcinačních centrech více než 8500 dětí do 11 let. Dalších téměř 6600 dávek očkování si podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) objednalo 120 praktických lékařů pro děti a dorost ze zhruba 2000. Očkovacích center je podle informací na webu ministerstva zapojeno zatím 28, podle ministerstva jich má být asi 50. Dosud chybí v pěti krajích, a to v Královéhradeckém, Olomouckém, Středočeském, Libereckém a Plzeňském kraji. V Ústeckém kraji, který patří rozlohou mezi největší, bylo jen v Kadani. Lidé si na sociálních sítích stěžovali na to, že lékař jejich dítěte neočkuje a center je málo. Děti mohou očkovat i jiní dětští lékaři, než ke kterým pravidelně dochází. Dětí ve věku pět až 11 let je v republice asi 800.000.

Očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech pro děti by měly do ČR dorazit v úterý. Objednáno je jich 300.000 dávek, mají třetinovou sílu a podávají se dvě dávky. Lékařské společnosti doporučily očkování dětí proti covidu i pro skupinu ve věku od pěti do 11 let. I když je onemocnění v dětském věku méně závažné než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří dokonce skončili v nemocnici a zemřeli. Covid může u dětí způsobit závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže. I když byly po očkování proti covidu zaznamenány vzácné a vesměs mírné případy zánětu osrdečníku a srdečního svalu, prospěch z očkování podle lékařů převyšuje riziko těchto nežádoucích účinků.

Vláda v demisi včera schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu-19 v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Schválit ji musí Parlament, kabinet bude zvažovat projednání ve zrychleném režimu. „Podmínky by měly být co nejjednodušší, aby to to bylo možné realizovat prakticky v jakékoliv lékárně,“ řekl Vojtěch. Stačit bude oddělený prostor. Očkování v lékárnách je možné už v Polsku nebo Francii, chystá se v Německu.

Fakultní nemocnice Brno včera sekvenací potvrdila v kraji sedmý případ nákazy variantou omikron. Případem je dítě z Adamova, kde už jsou dvě nakažené děti v základní škole. Dalšími dvěma nakaženými jsou zdravotní sestry z Fakultní nemocnice Brno a dvě děti jedné z nich. Mezi případy z Brna a Adamova není žádná souvislost. První dva případy nákazy variantou omikron jsou z Liberce. Variantu omikron zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti mezi znepokojivé typy koronaviru.

Podle několika sledovaných ukazatelů epidemie koronaviru v zemi dál oslabuje. Denní počty nových případů koronaviru zpomalují v mezitýdenním srovnání už 11 dní v řadě. V neděli přibylo 4111 potvrzených případů koronaviru, o třetinu méně než před týdnem a nejméně za posledních pět týdnů. Dále klesá i incidenční číslo, na 100.000 obyvatel připadá v uplynulém týdnu 851 nakažených. V nemocnicích je s covidem 5561 pacientů, z toho 984 v těžkém stavu. V obou případech je to nejméně za prosinec. Reprodukční číslo, udávající kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nemocný, třetí den stagnuje na hodnotě 0,83. Klesla i pozitivita testů.

-čtk-