Desítky zdravotníků, kteří pracují jako kvalifikovaný pomocný personál v ordinacích praktiků, včera protestovalo v Berlíně, mimo jiné před Braniborskou bránou, kde je podpořil politik Ralph Edelhäußer. Foto: Facebook/Ralph Edelhäußer

V Berlíně protestovali zdravotníci, chtějí pro svou práci větší ocenění. Finanční i společenské

Několik desítek zdravotníků, kteří pracují jako kvalifikovaný pomocný personál v ordinacích praktiků, se ve čtvrtek vydalo do Berlína. Nejprve protestovali před Braniborskou bránou, poté se přesunuli před budovu Spolkového ministerstva zdravotnictví. Chtěli dát najevo svou nespokojenost s podmínkami, ve kterých už řadu měsíců pomáhají zvládat pandemii koronaviru.

Jsme nepostradatelní. Nebýt nás, dopady koronavirové pandemie by byly daleko horší než nyní. O tom jsou přesvědčeni kvalifikovaní zdravotníci, kteří pracují vesměs v ordinacích praktických lékařů jako pomocný personál. Tam provádějí očkování, měření tlaku, odběr krve a podobně.

„Naše očekávání byla překonána. Sešlo se nás tu několikanásobně více než před rokem,“ uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt Hannelore Königová, prezidentka Asociace odborných lékařských profesí (Verband medizinishcer Fachberufe).

Několik desítek zdravotníků totiž přijelo vyjádřit svou nespokojenost s pracovními podmínkami, v nichž musí už druhým rokem čelit náporu koronavirové pandemie. Nejprve protestovali před berlínskou Braniborskou bránou, aby se následně přesunuli před budovu Spolkového ministerstva zdravotnictví. „Účast dokazuje, že se situace zhoršila a odborný zdravotnický personál je připraven vyjít do ulic,“ dodala Königová.

Je patnáct minut po dvanácté

Když Königová protestní akci svolávala, zdůraznila, že není za pět minut dvanáct, nýbrž patnáct minut po dvanácté. Uvedla, že pomocní kvalifikovaní zdravotníci pracují už několik měsíců na hranici svých možností, a to nejen u praktiků, ale i (a možná právě) na klinikách, nicméně se jim nedostává adekvátní odměny. A to jak z řad politiků, tak ze strany médií.

Podle Königové se však zástupcům asociace nakonec podařilo hovořit se členy Spolkového sněmu, a to z řad frakcí Levice (Die Linke) nebo CDU/CSU, kteří dopřáli sluchu obavám zdravotníků. „Poslanci si pro nás vyhradili čas a hovořili s námi. Našim pracovníkům poděkovali za jejich oddanost boji proti pandemii a dali jim najevo, že vidí, v jakých podmínkách pracují. A také se vyslovili, že chtějí pracovat na zlepšení situace našich lidí,“ řekla Hannelore Königová.

Podle ní je to však zřejmě jen začátek. „Uvědomujeme si, že nás čeká ještě mnoho rozhovorů. Ale podařilo se nám umožnit našim kolegům mluvit se členy Spolkového sněmu osobně,“ vysvětlila. Kvalifikovaný pomocný zdravotnický personál se prý konečně dočkal nějaké zpětné vazby, protože dřívější dopisy poslancům nepomohly.

Mají podporu politiků i lékařské komory

Za zdravotníky se ale už před časem postavili politici z některých spolkových zemí. Například bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek nedávno se zástupci Asociace odborných lékařských profesí hovořil pomocí on-line konference a zdůraznil, že úspěch těchto zdravotníků v boji s koronavirem musí být uznán také finančně. „Proto Bavorsko vyzývá spolkovou vládu, aby této profesní skupině vyplatila speciální koronavirový bonus,“ řekl Holetschek podle deníku Deutsches Ärzteblatt.

V podobném duchu se vyslovili také členové kabinetu Bádenska-Württemberska. Tamní ministr financí Danyal Bayaz a ministr sociálních věcí Manne Lucha (oba Zelení) adresovali vzkaz spolkovému ministru financí Christianu Lindnerovi (FDP) a spolkovému ministru zdravotnictví Karlu Lauterbachovi (SPD), v němž jej rovněž vybídli k vyplacení mimořádné prémie.

Za pomocný zdravotnický personál se postavili také lékaři, a to prostřednictvím Spolkové lékařské komory. Její prezident Klaus Reinhardt považuje za „správné a vhodné“, aby tito zaměstnanci dostali mimořádné finanční odměny. Reinhardt poukázal na to, že kvalifikovaní zdravotničtí pomocníci jsou mnohem častěji vystaveni kontaktu s nakaženými pacienty než někteří jiní zdravotníci. Podle něho výzva k finančnímu ocenění zazněla už na listopadovém 125. Německém lékařském kongresu.

Petr Musil