Na základě verdiktu by se Landa mohl vrátit zpět na svůj post, nebo získat finanční kompenzaci. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR/ LinkedIn

Bývalý Vojtěchův náměstek uspěl s žalobou proti převedení na nižší post

Bývalý náměstek ministra zdravotnictví Petr Landa nepravomocně uspěl u soudu se žalobou proti svému převedení na nižší pozici na ministerstvu. Na základě verdiktu by se Landa mohl vrátit zpět na svůj post, nebo získat finanční kompenzaci, napsal dnes web Seznam Zprávy. Proti rozsudku se hodlá odvolat ministerstvo vnitra, pod které spadají záležitosti státní služby.

Náměstek Landa vedl na ministerstvu zdravotnictví sekci ekonomiky. Na začátku roku 2018, za ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), byl převeden na místo ředitele odboru hospodářské správy. To pro něj znamenalo mimo jiné snížení platu o desítky tisíc korun měsíčně.

Landa si stěžoval, že byl převeden na nevhodnou pozici, a Městský soud v Praze mu nyní dal nepravomocně za pravdu. „Žalobce nebyl převeden na místo, které by pro něj bylo vhodné, když byl převeden na místo, kde došlo k výraznému poklesu jeho platu, a to dokonce o tři platové třídy, což je pokles velmi výrazný,“ uvedl podle serveru Seznam Zprávy soudce Slavomír Novák.

O tom, že by se na ministerstvo vrátil, Landa neuvažuje. „Já v tuto chvíli někde pracuji, takže si nedokážu představit, že bych to chtěl měnit a opouštět. Tady je spíše ve hře nějaká kompenzace. Ale nevylučuji nic,“ řekl Landa.

Ministerstvo vnitra počítá s tím, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. „Proti uvedenému rozsudku Městského soudu v Praze podá náměstek ministra vnitra pro státní službu v zákonné lhůtě kasační stížnost, neboť se neztotožňuje s právním názorem Městského soudu v Praze, který byl důvodem pro vydání zrušujícího rozsudku,“ sdělil Seznam Zprávám Adam Rözler z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Náměstek Landa byl jedním z úředníků, kterých se v prosinci 2017 dotkla velká vlna personálních změn na ministerstvech, kterou spustila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). V rámci takzvané systemizace bylo tehdy Landovo místo zrušeno. Náměstek proti rozhodnutí podal odvolání do rukou náměstka ministra vnitra pro státní službu, se kterým ale neuspěl, proto se obrátil na soud.

-čtk-