Sídlo Evropské lékové agentury v nizozemském Amsterodamu. Foto: Evropská unie, 2020

Evropská léková agentura dala zelenou nasazení antivirotika paxlovid v EU

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes doporučila ke schválení v Evropské unii lék proti covidu-19 paxlovid od firmy Pfizer. Jde o první medikament proti covidu-19 podávaný ve formě tabletek, který EMA doporučila, připomněla agentura AP.

Podle EMA paxlovid může u pacientů s covidem-19 zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Odborníci lékového regulačního úřadu doporučují, aby lék dostávali dospělí, kteří nepotřebují kyslík a kterým hrozí větší riziko závažného průběhu covidu-19. Vyzdvihují jeho vysokou účinnost a mírné vedlejší účinky. „Na základě laboratorních studií se očekává, že působí i proti omikronu a dalším variantám,“ uvedli experti EMA podle agentury DPA.

Nyní musí doporučení schválit ještě Evropská komise, což se považuje za formalitu.

Ředitel firmy Pfizer pro oblast lékařství v Německu Daniel Kalanovic agentuře DPA řekl, že paxlovid dokáže virus zasáhnout na „zranitelném místě“. Vysvětlil, že jeho účinná látka blokuje jeden z nejdůležitějších enzymů, které koronavirus potřebuje k tomu, aby se množil.

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová rozhodnutí EMA přivítala. Lék paxlovid podle ní může „znamenat důležitý příspěvek k mírnění dopadů covidu-19“.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes uvedl, že Česko uzavřenou smlouvu s firmou Pfizer na dodávku léku zatím nemá a není ani jasné, kdy bude dodaný. „Proto o tom jedná celá Evropská unie společně. Já jsem uvolnil z rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny, po dohodě s jejím vedením, miliardu korun. Teď záleží na tom, kdy firma podepíše smlouvu s EU,“ dodal. Nemocnice ale podle něj mají jiné léky, kterými mohou pacienty s covidem-19 léčit. Léčebné protokoly mají nastavené také praktičtí lékaři.

Paxlovid koncem prosince schválily úřady ve Spojených státech a v Británii, nicméně jeho dodávky jsou i tam velmi omezené.

-čtk-