Foto: Piqsels

Praha chce zvýšit kapacitu lůžek pro lidi s duševním onemocněním v pobytových sociálních službách

Pražský magistrát chce ve spolupráci s Psychiatrickou nemocnicí Bohnice co nejdříve vyhradit 50 míst v dlouhodobých sociálních zařízeních pro pacienty hospitalizované v bohnické léčebně. Radní města dnes v tom smyslu schválili memorandum s nemocnicí. V současnosti jsou tři čtvrtiny lůžek pro pobyt pacientů mimo hlavní město, což chce vedení město napravit.

Memorandum zavazuje město k „vytvoření kapacit 50 míst v pobytových službách sociální péče, určených zejména k zajištění potřeb Pražanů, kteří jsou pacienty oddělení následné péče v (bohnické) nemocnici a čelí riziku umístění do zařízení mimo území hlavního města.“ Rozvoj služeb komunitního typu má pokračovat i po splnění tohoto cíle tak, aby mohli v metropoli zůstat všichni, kdo se pro to rozhodnou.

V současnosti podle schváleného dokumentu Praha provozuje 14 zařízení pro lidi se zdravotním postižením, tři čtvrtiny kapacit jsou mimo metropoli. „Kapacitně největším zařízením pro osoby se zdravotním postižením do 65 let je Domov se zvláštním režimem Terezín, kde v jednom objektu bývalých kasáren žije 250 lidí s duševním onemocněním,“ stojí v dokumentu.

Praxe vyvážení lidí s postižením mimo jejich bydliště přitom podle magistrátu porušuje Úmluvu o právech osob se zdravotním postižení, kterou Česká republika ratifikovala v roce 2009. Současná pražská radní pro zdravotnictví a sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě) dlouhodobě mluví o tom, že lidé z mimopražských domovů musí mít v případě zájmu možnost získat bydlení v pražském bytě nebo v sociálním zařízení, ideálně komunitního typu.

S přesuny lidí s postižením z 11 mimopražských domovů do metropole už město podle dřívějších informací začalo. Magistrát také vypsal grantový program, ve kterém nabízí poskytovatelům peníze na vybudování dalších kapacit pro sociální péči.

Johnová po nástupu do funkce koncem roku 2018 zahájila sérii auditů sociálních zařízení, zejména těch umístěných mimo Prahu. Provedené audity podle radní nejprve odhalily pochybení v Domově Svojšice na Kolínsku, jehož ředitele Vítězslava Formana vedení města odvolalo. Následovaly audity v dalších třech zařízeních, po nichž rezignovali ředitelé Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Tomáš Ján a domova Zvíkovecká Kytička na Plzeňsku Jana Česká.

-čtk-