Podle odhadu Společnosti pro transfuzní lékařství je potřeba asi 50.000 nových dárců. Foto: Pixabay

Česko nabízí v rámci humanitární pomoci Ukrajině krev i krevní plazmu

Vláda schválila poskytnutí 300 milionů korun na naléhavou humanitární pomoc pro Ukrajince, kteří musí kvůli ruskému vojenskému vpádu do země opustit své domovy. Česko je také Ukrajině v příštích týdnech schopné dodat i krev a krevní plazmu, novinářům to po dnešním zasedání vlády řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Ministerstvo financí podle Fialy předloží návrh, aby poskytování darů na Ukrajinu podléhalo stejnému režimu jako v rámci Evropské unie. „Jsme schopni dodat krev i krevní plazmu v následujících týdnech a dodávat ji v řádu stovek jednotek týdně,“ uvedl. Česko čeká na sdělení ukrajinské strany, kolik jednotek krve a krevní plazmy potřebuje. Transport připraví ve spolupráci se sousedními státy ministerstvo zdravotnictví.

Fiala řekl, že Česko vzhledem ke své historické zkušenosti s ruskou agresí chce udělat ještě další opatření nad rámec sankcí schválených v rámci Evropské unie, i když to bude za cenu snížení pohodlí Čechů. „Je potřeba se jasně postavit ruské agresi takovými kroky, které Rusko pocítí. Je třeba podporovat Ukrajinu, jak jen je to možné,“ uvedl předseda vlády.

-čtk-