VZP dosud eviduje 349.000 pojištěnců z řad uprchlíků, z nich 123.000 jsou děti a 52.000 již pracuje a jejich pojistné hradí zaměstnavatel. Foto: Pixabay

Odbory varují: Počty hygieniků klesly téměř na třetinu, situace je absurdní

Vláda koncem minulého roku rozhodovala o růstu platů státních zaměstnanců. Zatímco většina zdravotníků si přilepšila, zaměstnanci hygienických stanic se zvýšení platu nedočkali. Rozhodnutí vlády bylo kritizováno Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR již koncem roku a z aktuálního vyjádření předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové vyplývá, že situace dál eskaluje.  Poukazuje na výrazně klesající počty hygieniků, úbytek tabulkových míst i snížení finančních prostředků hygienickým službám na platy i provoz.

Předsedkyně uvádí, že z původních 6 000 hygieniků jich dnes pracuje už jen asi 2 100. V těchto počtech je zhruba 130 lékařů, kterým však v loňském roce byla zrušena platová tabulka a přišli tím o své zařazení mezi takzvané klíčové pracovníky a tudíž o finanční ohodnocení, jaké mají lékaři na jiných pracovištích.

„Proč? Nebyly peníze. Jaké jsou tedy pracovní podmínky na hygienických stanicích, co vše musí hygienici zvládnout? Zvládají? Slyší někdo jejich názory? Lidé mají pocit, že neslyší a pomalu rezignují. Starší zůstávají, mladí nejsou,“ komentuje předsedkyně situaci hygienických stanic.

Odbory ohledně hygienické služby bijí na poplach již několik let. Loňské posílení kapacity pracovníků pro ně bylo jakousi předzvěstí lepších časů a pozitivním signálem, který však vzal za své vlivem letošních úsporných opatření. Hygienám podle ní prý hrozí škrtání obsazených pracovních míst a tím pádem další propouštění. „Ministerstvo tvrdí, že jde jen o místa neobsazená, ale opak je pravdou. Velmi často se mají na hygienách řešit místa obsazená a místa, na která už vyhráli konkurz noví pracovníci. Propouštění přijde. A proč přijde? Hygienám se snížily objemy finančních prostředků, a to skoro o 95 milionů na platy a další procenta na provoz,“ varuje Žitníková.

Chceme další jednání

Bez peněz se však služba poskytovat nedá a těmi, kdo nakonec budou pracovníky propouštět, budou muset být samotní ředitelé jednotlivých stanic. „Hygieniky podle ministerstva nepropouští pan ministr nebo hlavní hygienička, není to v jejich gesci. Propouštějí ředitelé, takže podle ministerstva zdravotnictví drží černého Petra oni. Co na tom, že ministerstvo zdravotnictví je ten, kdo platí. Odbory budou dál situaci sledovat, chceme další jednání,“ konstatuje předsedkyně.

Zdravotnický deník tedy oslovil ministerstvo zdravotnictví, zda zmrazení platů hygieniků nebude přehodnoceno. Ministerstvo však ve svém stanovisku pouze uvádí, že státní zaměstnanci krajských hygienických stanic jsou odměňováni v souladu s příslušnými ustanoveními zákona o státní službě a ve spojení s nařízením vlády o platových poměrech státních zaměstnanců. „Tyto předpisy rovněž upravují způsob odměňování při vyplácení mimořádných odměn státních zaměstnanců a jejich limity,“ uzavírá mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Jak už informoval Zdravotnický deník, zabýval se ve středu rozpočtem hygienické služby také sněmovní Výbor pro zdravotnictví. Hovořilo se tam o škrtu ve výši 62,7 milionu korun. Kritičtí byli poslanci hnutí ANO, například bývalý náměstek ministerstva zdravotnictví Kamal Farhan. „Hygieny hospodaří s nějakým rozpočtem, provozní náklady jim rostou. My jim teď ubereme hloupých 60 milionů, spotřebují se rezervy a pak jsem zvědavý, za co budou volat a jezdit. Takže neřekneme, že ubereme lidi, ale nakonec na ně nebudeme mít,“ konstatoval poslanec Farhan.

-pur-