Vakcíny i další prostředky napomáhající řešení covidové pandemie zřejmě přispějí k dobrým hospodářským výsledkům některých farmaceutických firem i v tomto roce. Foto: Pixnio

Pfizer zdvojnásobil své příjmy i zisk, dvouciferně rostla i AstraZeneca. GSK prakticky stagnuje

Americká farmaceutická skupina Pfizer má za sebou mimořádně úspěšný rok, což ostatně vyplývalo už z průběžných výsledků hospodaření za jednotlivé kvartály. Tržby i zisk rostly také dalšímu výrobci vakcíny proti koronaviru, britské společnosti AstraZeneca. To skupina GlaxoSmithKline zakončila loňský rok trochu rozpačitě.

Farmaceutické skupině Pfizer se podařilo v loňském roce téměř zdvojnásobit její tržby. Ty dosáhly 81,3 miliardy dolarů (asi 1,74 bilionu korun). Jen pro srovnání, jde zhruba o částku rovnající se ročním výdajům českého státního rozpočtu. Čistý zisk Pfizeru se vyšplhal téměř na 22 miliard dolarů (přibližně 470 miliard korun), což bylo o 240 procent více než v roce 2020.

Drtivá většina dodatečných příjmů, které Pfizer loni inkasoval, připadala na prodeje vakcíny Comirnaty, jíž se lidé očkují proti koronaviru. Očkovací látka Pfizeru přinesla na tržbách 36,8 miliardy dolarů (asi 786 miliard korun).

Překoná Pfizer Johnson & Johnson?

„V počátcích pandemie koronaviru jsme se zavázali využít všechny zdroje a znalosti, které jsme měli, a pomoci, když se infekce začala šířit. Vydali jsme miliardy dolarů na to, abychom vytyčených cílů dosáhli. Přitom jsme nevěděli, zda se tyto investice někdy vrátí,“ uvedl v tiskovém prohlášení k výsledkům hospodaření Albert Bourla, výkonný ředitel Pfizeru.

Podle něho je nyní skupina Pfizer hrdá, že dokázala jako první požádat americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o schválení vakcíny proti koronaviru, stejně jako o léku proti covidu-19. „Tyto úspěchy nejen že ve světě výrazně pomohly, ale věřím, že také od základů proměnily Pfizer a jeho kulturu navždy,“ dodal Bourla.

Šéf Pfizeru věří, že zkušenosti, které skupina během pandemie nasbírala, se jí podaří zúročit. Farmaceutická firma totiž pro letošní rok přišla poprvé s výhledem, který počítá s tržbami v intervalu mezi 98 a 102 miliardami dolarů, čímž by Pfizer útočil na dosud neotřesitelnou pozici jiné farmaceutické společnosti, a sice Johnson & Johnson.

Příjmy z vakcíny Comirnaty by oproti loňsku měly mírně klesnout na přibližně 32 miliard dolarů (kolem 684 miliard korun), a firma počítá s tržbami za Paxlovid, lék na covid-19, v objemu kolem 22 miliard dolarů (přibližně 470 miliard korun).

AstraZeneca zažila dvouciferný růst zisku

Velmi se v uplynulém roce dařilo také britské farmaceutické skupině AstraZeneca. Její tržby dosáhly 37,4 miliardy dolarů (bezmála 800 miliard korun), což bylo o dvě pětiny více než v roce 2020. Na samotné vakcíny proti koronaviru připadaly asi čtyři miliardy dolarů (asi 85,5 miliardy korun).

V samotném čtvrtém kvartále loňského roku se tržby zvýšily meziročně téměř o dvě třetiny. Zisk AstraZeneky přepočtený na jednu akcii se loni meziročně zvýšil o necelou třetinu, ve čtvrtém čtvrtletí o více než polovinu.

„AstraZeneca pokračovala ve své trajektorii silného růstu. Jsme na čele v produktivitě výzkumu a vývoje, dokázali jsme dodržet náš slib zpřístupnit vakcínu proti koronaviru více než jedné miliardě obyvatel,“ řekl v prohlášení k výsledkům výkonný ředitel AstraZeneky Pascal Soriot.

V letošním roce pak AstraZeneca očekává neméně tak dobré výsledky jako loni. Celkové tržby společnosti by letos měly vzrůst tempem, které se bude blížit dvaceti procentům. Zisk by se pak měl zvýšit o více než dvacet procent. Pozitivně by se tak měla začít projevovat nedávná akvizice společnosti Alexion AstraZenekou.

GSK věří, že bude lépe

Další britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline naproti tomu ohlásila meziroční růst tržeb jen o pět procent na 34,1 miliardy liber (asi 992 miliard korun). V posledním loňském kvartále se přitom tržby meziročně zvýšily o 13 procent. Naproti tomu provozní zisk GSK se loni meziročně snížil o devět procent, čistý zisk na akcii propadl o 13 procent. Poslední loňské čtvrtletí však přineslo meziroční zvýšení zisku přepočteného na akcii o 31 procent.

„Loňský rok jsme zakončili silní, což ukázala excelentní výkonnost v posledním čtvrtletí. Do roku 2022 vstupujeme s dobrým tahem na branku,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti GSK Emma Walmsleyová. Připomněla také, že rok 2022 bude znamenat vydělení a prodej divize spotřební farmacie.

Walmsleyová je přesvědčena, že tržby společnosti GSK letos vzrostou o pět až sedm procent při růst provozního zisku o 12 až 14 procent. GlaxoSmithKline se také hodlá více spoléhat na příjmy z prodeje „řešení“ proti covidu-19, které by se mohly udržet na loňských úrovních.

Petr Musil