Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v debatě o tom, jak nejlépe čelit hrozbě rakoviny. Zleva: ředitel francouzského Národního onkologického institutu Norbert Ifrah, náměstkyně švédské ministryně zdravotnictví Cecilia Halle, zástupce generální ředitelky Evropské komise pro zdraví a bezpečnost potravin John F.Ryan, Vlastimil Válek. Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Politici by měli více naslouchat odborníkům a dělat to, co jim doporučí, uvedl Válek na onkologické konferenci

Lepší propojení akademiků s politiky. To by mohlo být podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jedním z hlavních sdělení českého předsednictví v Radě EU, které se uskuteční v druhé polovině tohoto roku. Politici by měli daleko více odborníkům naslouchat, zdůraznil ministr během svého vystoupení na pařížské konferenci o evropské spolupráci v boji proti rakovině. Válek se zde mimo jiné setkal i s francouzským ministrem zdravotnictví Olivierem Véranem, jehož země stojí v čele zemí EU nyní.

„Vnímám to jako jako snahu začít tyto věci v EU koordinovat a to je velmi důležité,“ sdělil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek Zdravotnickému deníku po svém vystoupení na konferenci v Paříži, jejímž hlavním tématem bylo posílení evropské spolupráce v boji proti rakovině. Akce svým obsahem přímo navázala na celoevropský plán boje proti rakovině, jenž vloni představila eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová.

Ministr Válek zde měl mimo jiné příležitost setkat se s francouzským ministrem zdravotnictví Olivierem Véranem, jehož země stojí v čele zemí EU nyní, a náměstkyní švédské ministryně zdravotnictví a sociálních věcí Cecilií Halle. Švédové převezmou předsednickou štafetu od Čechů v lednu příštího roku.

V Evropě znají naše odborníky

Onkologická prevence bude jednou z priorit českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině tohoto roku, téma je Válkovi blízké i profesně. Na evropském plánu si podle svých slov cení toho, že je nastaven komplexně, od zdravého životního stylu až po kvalitu života po ukončení léčby.

„Jsem například rád, že jsem mohl při diskusi zmínit, že sami ve spolupráci s ministerstvem zemědělství a školství nastavujeme komplexní program zaměřený na zdravou výživu dětí ve školách,“ uvedl Válek. Uvítal by, kdyby se podařilo na evropské úrovni porovnávat výsledky různých preventivních programů, aby se dala vybírat nejlepší praxe a ta pak realizovat doma. „To by bylo velmi užitečné, protože některé státy jsou tak malé, že data o efektivitě takových programů získávají složitě,“ prohlásil.

V odborných kruzích je nicméně Česká republika známá zejména svým rozvinutým systémem screeningových programů a dobrou dostupností péče v onkologických centrech. A ministr to neváhal zmínit. „Též jsme hovořili o tom, že Česká republika je nejdál co se týče národního onkologického registru. Zde odvedl výbornou práci zejména ÚZIS,“ konstatoval Válek a dodal: „A jako ministr jsem hrdý na to, že se ukázalo, že v Evropě znají naše odborníky.“ Na konferenci kromě Válka vystoupil i ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Marek Svoboda.

Jsme málo hrdí na to, že genetika vznikla v Česku

Velkým tématem jsou pro Válka v souvislosti s rakovinou vzácná onkologická onemocnění, především onemocnění genetického původu, a dostupnost léčby. „Malé země se nedostanou ke všem klinickým studím, například genetické studie v ČR prakticky nejsou. A některé výkony se provádějí jen v několika málo centrech v Evropě, protože pacientů je velmi málo. Zde vidím velký prostor pro koordinaci, abychom garantovali nejen kvalitu léčby, ale i její dostupnost,“ uvedl Válek.

Podle něj by se například samy zdravotní pojišťovny měly dostat k datům o takových výkonech, aby je samy nabízely svým klientům, a ti se po nich nemuseli pídit individuálně.

Podle Válka jsme jako země také málo hrdí na moravského rodáka a zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela a české předsednictví může být příležitost, jak to „nakopnout“. „Je smutné, že molekuly a léky na genetickou medicínu nevznikají v Evropě. Přitom i u nás máme řadu špičkových odborníků, kteří pracují na základním výzkumu, ale plody jejich práce nezůstávají tady. To je věc, která by se měla změnit, a byl bych velmi rád, kdybychom se jako Česká republika na tom podíleli,“ uvedl.

Výzkum a vývoj je ostatně jednou z podstatných kapitol zmíněného evropského plánu boje proti rakovině. České předsednictví by se v této souvislosti rádo zasadilo obecně o větší nasměrování unijní podpory pro akademické klinické studie, studie zaměřené na pediatrické využití léků a hlubší spolupráci s farmaceutickým průmyslem v této oblasti.

Propojit politiku s odborníky

V debatě byl podle Válka opakovaně zdůrazňován význam sdílení zdravotnických dat, unijní legislativu k tomu nyní připravuje i Evropská komise. „Zdůraznil jsem, že je velmi důležité, aby se k datům dostali zejména pacienti,“ řekl ministr. „Aby měli co nejpřesnější informace, založené na důkazech, a nepodléhali dezinformacím.“

Je to ostatně jedno z témat, na němž Válek našel společnou řeč s náměstkyní švédské ministryně zdravotnictví Cecilií Halle. Švédové se ujmou předsednictví po Češích a je tedy důležité, aby obě země na sebe navázaly i tématy. Válek také podle svých slov plánuje zajet do Švédska za tamními experty a pozvat je během českého předsednictví do Prahy.

„Chtěl bych více s politiky propojit akademickou spolupráci, která funguje. Politici by měli daleko více naslouchat odborníkům a pokorně realizovat to, co jim doporučí. A ne vymýšlet politické cesty, které většinou nevedou k úspěchu,“ uzavřel ministr.

Helena Sedláčková