Resortní (klientský) identifikátor by se měl do budoucna stát i číslem pojištěnce. Ilustrační foto: Max Pixel

Rodné číslo již má svoji náhradu. Na změnu jsou připraveni i dodavatelé zdravotnického softwaru

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) již používá nový identifikátor, který má do budoucna nahradit v informačním systému zdravotnictví rodné číslo. Identifikátor je vydáván v rámci vakcinací a testů na covid-19. Zdravotnickému deníku to sdělil zástupce ředitele ÚZIS pro informační technologie Milan Blaha. Téma náhrady rodného čísla ve zdravotnictví nedávno otevřel v rozhovoru pro náš deník náměstek ředitele VZP ČR pro informatiku Tomáš Knížek. S náhradou identifikátoru nejen v oblasti zdravotnictví počítají i dodavatelé zdravotnického softwaru.

Datovou a informační základnou celého zdravotnického systému je Národní zdravotnický informační systém (NZIS), který je zároveň informačním systémem veřejné správy. V něm jsou shromažďovány a zpracovány osobní a další údaje ze základních registrů orgánů veřejné správy, ministerstev, od poskytovatelů zdravotních služeb, případně dalších osob předávajících údaje do NZIS. Správou tohoto systému je pověřen právě ÚZIS.

V roce 2014 započala zásadní rekonstrukce NZIS, jehož cílovým stavem je moderní a plně elektronizovaný národní zdravotnický informační systém. Jedním z klíčových benefitů této rekonstrukce je mimo jiné NZIS pracující dominantně s bezvýznamovými identifikátory jedince místo s osobními daty. Tato změna je již postupně zapracovávána v podobě náhrady použití rodného čísla jako identifikátoru za resortní (klientský) identifikátor. Do budoucna by měl tento identifikátor být i číslem pojištěnce.

„Tento resortní identifikátor je už vydáván a je poskytovatelům zdravotních služeb k dispozici. Je již vydáván i v rámci vakcinací a testů na COVID-19, byť fixován má být až s implementací kmenového registru pacientů,“ uvádí Blaha. Právě tento registr by měl být hlavním systémem, na který budou po vzoru registru obyvatel napojeny resortní systémy, kterých bude více.

Blaha dále doplňuje, že náhrada bude zcela jistě postupná a náhrada v NZIS bude následovat až ve chvíli, kdy bude tento identifikátor široce rozšířen a budou jím disponovat všichni poskytovatelé. „Termín, kdy by byl tento identifikátor v NZIS povinný nebyl tedy stanoven a musí navazovat na vytvoření kmenového registru pacientů,“ dodává. Náhrada rodného čísla v NZIS je také zcela v souladu s náhradou rodného čísla napříč všemi sektory.

ÚZIS již podobný identifikátor ve svých registrech již využívá. Jedná se o identifikátor AIFO, který je využívaný v Národním registru hrazených zdravotních služeb (NRHZS). Vazba mezi AIFO a resortním identifikátorem však bude minimální, z důvodu, že AIFO nebude dostupné pro všechny pacienty a je pro poskytovatele obtížně dostupné, uzavírá Blaha. 

Jsme připraveni, říká výrobce zdravotnického software

Jak se na náhradu identifikátoru připravují samotní dodavatelé ambulantního software, odpověděl Zdravotnickému deníku zástupce společnosti Spring systems, s.r.o. „Touto problematikou se zabýváme od samého začátku vývoje informačního systému Spring Medical, tato změna by nepředstavovala žádný problém,“ uvádí majitel společnosti Radek Douběta. Vzhledem k tomu, že software je vyvíjen dle doporučených standardů a přísných pravidel kvality, nebude nezbytně nutné vyvíjet nový, ale pouze upravit ten stávající, dodává.  

Problematiku již firma konzultuje s několika zdravotními zařízeními, a zároveň se tomuto tématu věnuje i v jiných odvětvích, kterými se zabývá. „Spring systems se zabývá vývojem aplikací z oblasti ekonomiky, HR systémů, prodejních systémů včetně systémů, které umožňují prodej prostředků zdravotnické techniky (PZT). Ve všech těchto systémech se rodné číslo používá a na jeho náhradu jsme připraveni,“ potvrzuje majitel společnosti.

Informaci, že náhrada rodných čísel ve vybraných informačních systémech bude řešena, potvrdil Zdravotnickému deníku i další dodavatel SW pro potřeby zdravotnictví, společnost CCA Group a.s.

-pur-