Největším hráčům farmaceutického průmyslu se daří. Sázka na vývoj a inovace a nové přípravky zachraňující životy přinášejí vyšší obrat i zisky. Foto: Pixabay

Skupině Merck loni rapidně vzrostly tržby i zisk. Novartis a Sanofi mají za sebou rovněž dobrý rok

Americká farmaceutická skupina Merck (mimo území USA a Kanady pod značkou Merck Sharp & Dohme, zkratka MSD) se může pochlubit zvýšením čistého zisku o více než 170 procent. Z tohoto pohledu se švýcarskému Novartisu loni dařilo ještě lépe. Francouzská skupina Sanofi čelila ve Spojených státech nižšímu zájmu o vakcínu proti chřipce, přesto se jí podařilo zvýšit zisk dvouciferným tempem. Informace zveřejnily firmy ve svých tiskových zprávách.

Americké farmaceutické společnosti Merck se ve čtvrtém kvartále podařilo dosáhnout meziročního růstu tržeb o 24 procent na 13,5 miliardy dolarů. Z hlediska výsledku hospodaření u Mercku došlo k přehoupnutí z více než dvoumiliardové ztráty do téměř čtyřmiliardového zisku. Vyplývá to z finančních výsledků, které skupina v uplynulém týdnu zveřejnila.

Za celý loňský rok pak Merck vydělal 12,3 miliardy dolarů (v přepočtu přes 261 miliard korun), což bylo o 173 procent více než v roce 2020. Tržby skupiny vzrostly o 17 procent na 48,7 miliardy dolarů (asi 1,03 bilionu korun).

„Dosáhli jsme silného růstu tržeb i zisku, a to jak ve čtvrtém kvartále, tak za celý rok. Loni jsme investovali do výzkumu, vývoje, výroby a komercializace léků a vakcín s cílem posílit udržitelnost našeho byznysu,“ uvedl v tiskovém prohlášení Robert M. Davis, výkonný ředitel společnosti Merck.

Molnupiravir prý funguje proti omikronu

Davis zároveň nastínil plány pro rok 2022. „Do letošního roku jsme vstoupili s obrovským tahem na branku. Chceme urychlit inovace tak, abychom dokázali uspokojit kritické potřeby pacientů a přispěli ke zlepšení globální zdravotní situace. To zůstává jádrem naší strategie – soustředit se na přínosy pacientů a dlouhodobé zvyšování hodnoty pro naše akcionáře,“ dodal šéf Mercku.

Skupina Merck slavila úspěch na přelomu loňského léta a podzimu, kdy přišla s poměrně účinným lékem na covid molnupiravir. Jenže se ukázalo, že jeho účinnost je nakonec nižší než 50 procent, jak původně deklaroval Merck. Nyní Merck tvrdí, že molnupiravir je účinný proti variantě omikron, a opírá se mimo jiné o studii zveřejněnou v časopise New England Journal of Medicine.

Merck rovněž oznámil, že na dodávky molnupiraviru má podepsané kontrakty o dlouhodobých dodávkách pro organizaci UNICEF, jíž má dodat až tři miliony terapií. Pro rok 2022 Merck počítá, že molnupiravir mu na tržbách přinese 5 až 6 miliard dolarů. Dosud za tento lék inkasoval necelou miliardu.

Novartisu rekordně rostl zisk

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis zaznamenala jen nepatrný růst tržeb, a to jak ve čtvrtém kvartále, tak za celý loňský rok. Ve čtvrtém čtvrtletí se mu obrat zvýšil o čtyři, za rok 2021 o šest procent – na 51,6 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu korun).

Z hlediska čistého zisku má ale Novartis opravdový důvod k oslavě. Novartis jen v období od října do prosince loňského roku vydělal přes 16 miliard dolarů (více než 345 miliard korun), což je o 676 procent více než o rok dříve. Za celý rok 2021 pak jeho čistý zisk mírně převýšil 24 miliard dolarů (509 miliard korun), a vzrostl tak meziročně o 200 procent.

„Novartis má za sebou další solidní rok s růstem ve výši středních jednotek procent, zvětšováním marže a silným objemem volné hotovosti. Dařilo se nám napříč všemi regiony světa a podařilo se nám upevnit pozici z hlediska střednědobého i dlouhodobého horizontu,“ komentoval výsledky výkonný ředitel Novartisu Vas Narasimhan.

Novartis má podle Narasimhana v zásobě kolem 20 inovativních kandidátů na léky, které budou společnosti generovat nezanedbatelné příjmy. K jejich schválení regulačními úřady by mělo docházet postupně až do roku 2026. „Nacházíme se v rovnováze s tím, jak alokujeme kapitál a pokračujeme v investicích do inovací, čímž zároveň akcionářům zhodnocujeme jejich investici,“ dodal Narasimhan.

Sanofi posiluje výzkum a vývoj

To francouzská skupina Sanofi oznámila rovněž velmi slušné výsledy, třebaže z hlediska zisku nejsou tak ohromující jako v předchozích dvou případech. Tržby se Sanofi podařilo ve čtvrtém kvartále zvýšit o 6,5 a za celý rok 2021 o 4,8 procenta. Sanofi loni utržila 37,8 miliardy eur (asi 920 miliard korun). Čistý zisk společnosti stoupl o 11,8 procenta na 8,2 miliardy eur (bezmála 200 miliard korun).

„Sanofi zakončila rok 2021 silnými čísly ve čtvrtém čtvrtletí,“ zhodnotil výsledky výkonný ředitel Sanofi Paul Hudson. Přestože se ve čtvrtém kvartále propadly příjmy z prodeje vakcín, není to podle Hudsona důvod k panice. Za celý rok se totiž jejich prodeje zvýšily, a to hlavně díky vakcíně proti chřipce.

Společnost podle Hudsona investuje obrovské prostředky do posílení výzkumných kapacit, čímž chce rozšířit portfolio vyvíjených léčivých přípravků. „Naše vynikající finanční výkonnost potvrzuje naši schopnost zvýšit ziskovost skrze vylepšení produktového portfolia, což nám pomůže dosáhnout vytyčených cílů pro rok 2022,“ dodal Paul Hudson.

Petr Musil