Foto: Pixabay

Dál už musíte sami. Výrobci vakcín proti koronaviru si začínají zvykat na byznys bez účasti vlád

Pfizer, Moderna nebo AstraZeneca. Farmaceutické společnosti, které přišly jako první s účinnými a bezpečnými vakcínami proti koronaviru, se budou muset začít stavět na vlastní nohy. Až doposud se mohly spoléhat na miliardy dolarů, které jim přitekly z veřejných rozpočtů za dodávky očkovacích látek, díky nimž se dařilo dostat pod kontrolu koronavirovou pandemii nebo alespoň zmírnit její negativní dopady na populaci a ekonomiku. Nyní ale nastal čas na změnu.

Už loni na podzim některé farmaceutické společnosti polohlasně přiznávaly, že obchodování se státem v oblasti vakcín proti koronaviru brzy skončí. Možná dříve, než se původně předpokládalo, ačkoli bylo jisté, že jednoho dne takový okamžik přijít musí.

Prakticky od počátku boje proti koronavirové pandemii jsme slýchali, že cílem není nový typ koronaviru způsobující covid-19 zcela vymýtit, ale učinit z něho virus, který nebude tak nebezpečný. Jinými slovy změnit virus pandemický na virus endemický a nemoc covid-19 ponížit na úroveň jednoho z mnoho sezónních respiračních onemocnění.

Bílý dům: Na čtvrtou dávku nemáme fondy

A zdá se, že taková situace právě nastává. Alespoň v kontextu toho, jak se farmaceutické firmy připravují „na život po životě“ neboli na existenci bez přísunu desítek miliard dolarů z veřejných rozpočtů výměnou za dodávky účinných a bezpečných vakcín. „Vedení Pfizeru se domnívá, že ke vstupu s vakcínami proti koronaviru na soukromý trh dojde v dohledné budoucnosti. Ve Spojených státech se tak stane dříve než v jiných zemích,“ informovala agentura Reuters začátkem loňského listopadu.

Z Washingtonu přišla v pátek zpráva, že Bílý dům již vyčerpal fondy, ze kterých by se dal eventuelně uhradit nákup čtvrtých dávek vakcín proti koronaviru, jimiž by se plošně očkovala celá populace Spojených států. Federální úřady zatím zajistily dostatek čtvrtých dávek pro osoby starší 65 let a také první dávky pro děti mladší pěti let.

„Nyní nemáme dost peněz pro čtvrté dávky, pokud by vznikla poptávka po plošném očkování,“ uvedl pro deník The Washington Post Jeff Zients, koordinátor Bílého domu pro otázky boje proti koronaviru. „Nemáme peníze na případné zajištění očkovacích látek pro případ, že by někdy v budoucnu vznikla potřeba očkovat proti nové variantě koronaviru,“ dodal. A podle Washington Post si někteří experti kladou otázku, zda bude čtvrtá dávka pro celou populaci vůbec nutná.

Další důkaz, že farmaceutické společnosti se v byznysu s koronavirovými vakcínami budou muset postavit na vlastní nohy. Největší výzva to pravděpodobně bude pro americkou biotechnologickou společnost Moderna, o které až do propuknutí koronavirové pandemie nikdo z nezasvěcených téměř neslyšel. Díky koronaviru se Moderna dostala do rodiny farmaceutických gigantů, ovšem právě sázka jen na vakcínu Spikevax ji může vrátit zpět do zapomnění.

Přijatelná cena a síla trhu

Výkonný ředitel Moderny Stéphane Bancel ale nechce nic takového připustit. „Na situaci, kdy budeme muset vstoupit na soukromý trh, jsme se připravovali. Vždycky jsme plánovali, že se to jednou stane. Náš tým pro komerční byznys na tom strávil hodně času, byl a je v kontaktu s lidmi z oboru a bylo jasné, že dříve či později na vakcíny nebudou z veřejných rozpočtů peníze,“ uvedl podle portálu Fiercepharma.com.

Výhodou Moderny může být skutečnost, že cena jejích vakcín byla nižší než od jiných výrobců, a to zejména na americkém trhu. Lidé by tak o přeočkování mohli mít zájem i v případě, kdy za něj budou muset platit z vlastní kapsy nebo v případě, že bude částečně hrazeno z pojištění. „Jakmile vstoupíme na soukromý trh, jsem si jist, že poptávku si najdeme,“ ujistil Bancel.

Podobným směrem uvažuje také největší konkurent Moderny, skupina Pfizer. Výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla nedávno zdůrazňoval, že je čas na druhý booster, tedy celkově čtvrtou dávku vakcíny proti koronaviru. „Ochrana, kterou vám zajistila třetí dávka, je sice dostatečná, ale hlavně tehdy, když chcete předejít hospitalizaci nebo smrti,“ uvedl Bourla v pořadu Face the Nation na televizní stanici CBS News.

Proti chřipce s mRNA? Jdeme na to, vzkazuje Moderna

Ještě předtím finanční ředitel Pfizeru Frank D´Amelio řekl, že přeměna „pandemické situace na endemickou je výraznou příležitostí“ pro společnosti Pfizer a BioNTech, které společně vakcínu Comirnaty proti koronaviru vyvinuly. „Jakmile začnou působit normální tržní síly, faktory jako účinnost, dostupnost očkovací látky, výsledky klinických studií a podobně, budou pro poptávající zcela klíčové,“ dodal.

Koronavirová pandemie však měla jeden významný přínos, který rovněž nelze opomíjet. Byla první, během níž došlo k masivnímu nasazení očkovacích látek založených na technologii mRNA. A ukázalo se, že jsou velmi účinné, nejméně v porovnání s „klasickými“ vakcínami využívajícími části viru, proti němuž se očkuje. To je příležitost jak pro Modernu, tak pro Pfizer, aby dokázaly své zkušenosti využít a technologii mRNA aplikovat při vývoji očkovacích látek proti jiným typům virů. Moderna se již nechala slyšet, že hodlá mRNA nasadit třeba také proti chřipce.

Petr Musil