Od začátku uprchlické vlny mělo pozitivní test na koronavirus zhruba 2500 Ukrajinců pobývajících v ČR. Foto: Wikipedie/dronepicr

ÚZIS: Pozitivní testy na covid-19 u Ukrajinců tvoří asi procento případů v ČR

Od začátku uprchlické vlny mělo pozitivní test na koronavirus zhruba 2500 Ukrajinců pobývajících v ČR, tvoří asi procento ze všech více než 234.000 případů covidu v ČR od 25. února. V březnu přibývá mezi 70 a 80 Ukrajinci s pozitivním testem denně, počty stagnují stejně jako v obecné populaci. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro sněmovní výbor pro zdravotnictví. Hospitalizovaných bylo minulé pondělí 23 Ukrajinců s covidem-19, toto pondělí devět.

Podle odhadů přišlo do Česka od začátku ruské invaze 24. února asi 300.000 uprchlíků, nově tak přibylo asi 2,8 procenta populace. Počty nákaz u ukrajinské menšiny se vyvíjejí stejně jako v obecné populaci. Nejvíc jich bylo na přelomu ledna a února, kdy vrcholila poslední vlna epidemie koronaviru, tedy ještě před začátkem uprchlické krize.

„Vývoj počtu pozitivních případů občanů Ukrajiny ukazuje na stagnaci šíření epidemie,“ uvedl ÚZIS. Situace v regionech je ale různá. Dlouhodobě nejvíc pozitivních případů se u nich objevuje v Praze, kde je také nejvyšší počet uprchlíků. Za týden do pondělí 28. března jich bylo 208, v Brně 32, v Plzni 20. Ve většině okresů jsou případů týdně jednotky.

V celé populaci počty zachycených případů stagnují už od začátku března, kdy se zastavil pokles. V pracovní dny je testováno PCR asi 20.000 až 25.000 lidí. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek ve středu poslancům na jednání výboru řekl, že pokud testy zachytí 9000 lidí, reálné číslo nově nakažených je asi dvakrát až třikrát vyšší. Od poloviny února postupně klesají počty hospitalizovaných s covidem-19, aktuálně jich je méně než 2000.

Další zlepšení vývoje epidemie by mělo podle Duška se zkušeností z předchozích dvou let přinést teplejší počasí.

-čtk-