Nákupy FN Motol se již v minulosti zabýval Nejvyšší kontrolní úřad nebo ministerstvo financí. Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

FN Motol nakupuje za desítky milionů korun auta i běžnou techniku bez výběrového řízení

Fakultní nemocnice v Motole nakupuje za desítky milionů korun bez řádného výběrového řízení běžné komodity jako jsou sanitky, léky, zdravotnický materiál nebo laboratorní a výpočetní technika. Na základě výstupů z analytického nástroje Datlab, který mapuje rizika ve veřejných zakázkách ve státních institucích, na to minulý týden upozornil Deník N. Nemocnice se brání, že soutěží nad rámec svých povinností a vše je v pořádku. Na netransparentní nákupy jedné z největší nemocnic v ČR dlouhodobě poukazuje i Zdravotnický deník.

Podle zjištění Deníku N pořizuje Fakultní nemocnice v pražském Motole bez soutěže a na hraně zákona nejen takové běžné komodity jako sanitky, osobní auta, počítače nebo tiskárny, ale i laboratorní techniku a léky. Nemocnice tvrdí, že soutěží nad rámec svých povinností a hospodaření je v pořádku.

„Celkové riziko obcházení zákona nám u zakázek ve FN v Motole vychází zhruba o polovinu vyšší než třeba u sousední Nemocnice Na Homolce nebo Fakultní nemocnice Plzeň,“ cituje Deník N Jiřího Skuhrovce z firmy Datlab, jež se specializuje na získávání, zpracování a analýzu dat se zaměřením na sektor veřejných zakázek.

Deník například zmiňuje nákupy sanitek a osobních aut u firmy Přerost a Švorc bez soutěže v hodnotě 21 milionů korun. Nemocnice se brání, že se tak dělo v době nouzového stavu, nicméně z veřejného registru smluv Hlídač smluv má vyplývat, že k tomu docházelo již v letech před tím.

Od společností Werfen Czech nebo Life Technologies měla nemocnice za poslední roky pořídit laboratorní diagnostiku za desítky milionů korun, kdy většinu dodávek také nesoutěžila. Jde přitom o techniku, již běžně nabízí i jiné firmy.

V tomto případě nemocnice tvrdí, že se jednalo o specifické a výjimečné nákupy malého rozsahu nebo zakázky pro jediného možného dodavatele. Podle Deníku se má však jednat o případy nezákonného dělení zakázek. Ty, pokud jsou opakované, předvídatelné, typově stejné a za rok překročí dva miliony korun (bez DPH), musí být předmětem řádného výběrového řízení.

Bez výběrového řízení měla nemocnice nakoupit také některé tiskárny, notebooky, počítače a monitory, ze něž od roku 2016 zaplatila firmě KSP Computer Services celkem 25 milionů. I zde Motol trvá na tom, že postupoval v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Také Zdravotnický deník již dříve upozornil například na netransparentní chování nemocnice při objednávání bezpečnostní služeb nebo na kontrolu nemocnice ze strany ministerstva financí.

Zadávání zakázek bez výběrového řízení odhalil ve FN Motol a dalších nemocnicích, jako FN Brno nebo Ústřední vojenská nemocnici v Praze, v minulosti také Nejvyšší kontrolní úřad. A podle zjištění Deníku N i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současnosti prověřuje několik podnětů týkajících se zdravotnických zařízení, mezi jinými i FN Motol.

sed