Rajecké Teplice jsou termální lázně, kde mají pacienti hrazený pobyt největší slovenskou zdravotní pojišťovnou pouze pokud nastoupí do konce dubna. Foto: Laci30, licence CC BY 3.0

Státní pojišťovna na Slovensku čelí kritikům ze všech stran. Přesto se s ní nakonec dohodli

Slovenská Všeobecná zdravotní pojišťovna (VŠZP) zažívá poslední měsíc turbulentní časy. Nejprve jí musela vláda opět nabídnout finanční injekci stovek milionů eur a později byly ohroženy dohody s některými organizacemi poskytovatelů.

Kritika přišla například od Sdružení ambulantních poskytovatelů (ZAP), ale také od asociace lázní. Ti nebyli spokojeni s podmínkami, které pojišťovna nabízela. Svaz žádal například navyšování plateb, zatímco lázně zohlednění legislativy určené na materiálně technické vybavení.

Problém s ambulancemi

Ještě v březnu letošního roku dostala státní pojišťovna dofinancování v hodnotě 365 milionů eur. Z toho 100 milionů představuje platba za pojištěnce státu, 120 milionů by mělo jít přes základní jmění VŠZP a přes vyšší výběr pojistného až 145 milionů eur. Ministr financí Igor Matovič takový krok hájil tím, že ve srovnání se soukromými pojišťovnami táhla vždy za kratší konec.

Přestože dostala nemalé peníze, první jednání se ZAP nedopadla úspěšně. Taková výměna názorů přitom probíhala od konce prosince 2021. Obě strany předložily několik alternativ, avšak bezúspěšně. Svaz žádal navyšování plateb. Původní totiž prezidentka sdružení Jaroslava Orosová pokládala za diskriminující.

Zohlednit žádali zejména aktuální nárůst cen energií nebo mzdových nákladů ambulancí. Takový spor však nejvíce trápil pojištěnce, kteří měli téměř na týden zůstat bez zdravotní péče v některých zařízeních. „Korektní jednání pojišťovny a Svazu ambulantních poskytovatelů byla ukončena vzájemnou dohodou obou stran a smluvní vztah s lékaři, které zastupuje ZAP tak kontinuálně pokračuje,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí VšZP  Eva Peterová. Státní pojišťovna tvrdí, že pojištěnci se nemusí ničeho bát, protože má v současnosti zasmluvněnou většinu ambulantního sektoru a zajištěnou zdravotní péči.

Podle lázní nezohledňuje péči

Dohodu s VšZP nakonec uzavřela i Asociace lázní, i když jí nepovažuje za výhodnou. „Pojišťovna pro své pojištěnce žádala dorovnání standardu a počtu procedur, protože její pojištěnci za vyšší úhrady dostávali méně zdravotní péče i nižší ubytovací standard než ostatní soukromí pojištěnci,“ vysvětlila Peterová.

Předsedkyně asociace lázní Slovenska Jana Zálešáková ale říká, že chtěli zohlednit skutečné náklady náročnosti léčby pacienta stejně jako v sousedním Česku. „Žádali jsme také v tvorbě ceny zohlednění Vyhlášky resortu zdravotnictví, ve které jsou určeny rozdílné nároky na počet a typ zdravotnických pracovníků, na přístrojové vybavení a materiálové vybavení, pro každou skupinu nemocí,“ uvedla.

Státní pojišťovna takový rozdíl uznala ve výši jednoho eura, zejména pokud jde o rozdíl dospělého a dítěte. „Jako jediná zdravotní pojišťovna nabídla bonifikaci dětského pacienta, kterou zohledňujeme v ambulantní zdravotní péči,“ sdělila mluvčí VšZP a dodala, že podmínky týkající se zabezpečení personálu jsou mnohem nákladnější než u dospělého pacienta.

Asociace říká, že kromě toho největší pojišťovna na Slovensku nezohlednila legislativou určené personální a materiálově technické vybavení a už vůbec ne individuální a komplexní přístup k léčbě pacienta. „Asociace slovenských lázní také navrhovala přesně stanovit základní standard ubytování a konkrétní vybavenost pokoje ve všech pojišťovnách stejně s tím, že vyšší standard si může pacient doplatit, přesně tak, jak je tomu ve všech evropských lázních,“ uzavřela Zálešáková.

Přesto asociace smlouvy s pojišťovnou podepsala. Kromě lázní Turčianské Teplice a Léčebných termálních lázní Rajecké Teplice. Tam pojištěnci VšZP mají hrazený pobyt jen pokud nastoupí nejpozději k 30.4. 2022.

-JM-