Foto: Pixabay

V neděli spustíme ePoukaz, vše stihneme, ujišťuje rezort zdravotnictví. Prováděcí vyhláška však ve Sbírce stále nevyšla

Od neděle bude možné předepisovat poukazy na zdravotnické prostředky elektronicky, vše potřebné se stihne, sdělil včera Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. S termínem 1. května počítá již schválená rezortní prováděcí vyhláška. Ta podrobněji definuje pravidla pro fungování a komunikaci v rámci systému eRecept a bez ní nelze novou funkcionalitu pustit do ostrého provozu. Nezbytnou podmínkou je však její zveřejnění ve Sbírce zákonů, a to se dosud nestalo.

Podle původních plánů bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se počítalo s tím, že poukazy na zdravotnické prostředky bude možné předepisovat elektronicky již od 1. března. V polovině února však již bylo jasné, že se to nestihne. Z technického hlediska bylo ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vše připraveno, chyběla však potřebná prováděcí vyhláška. Ta stanovuje například pravidla pro komunikaci předepisujících a výdejců se systémem eRecept, podobu identifikátoru nebo rozsah a náležitosti údajů potřebných pro vytvoření, změnu či zrušení ePoukazu.

Předpis prošel potřebným schvalovacím procesem v druhé půli dubna, ale ve Sbírce zákonů doposud zveřejněn nebyl. „Prováděcí vyhláška bude (ve Sbírce) vydána včas. Termín 1. května 2022 bude dodržen,“ sdělil nicméně včera Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí rezortu Ondřej Jakob. Připravenost systém spustit potvrdila Zdravotnickému deníku i mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

Stejně jako eRecept

Vystavit elektronický poukaz (ePoukaz) umožňuje vloni přijatý zákon o zdravotnických prostředcích. Z technického hlediska měl jeho přípravu na starosti SÚKL. Ten se podle svých slov maximálně snažil využít již existujících funkcionalit systému eRecept a předepisování i vystavování ePoukazu tím co nejvíce zjednodušit. Pro lékaře by tak zavedení jeho elektronické podoby nemělo představovat velkou změnu, ujišťovala vloni ředitelka Storová.

Informaci o zprovoznění centrálního úložiště elektronických poukazů, která byla jednou ze zákonných podmínek pro spuštění ePoukazu, zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví ve Sbírce zákonů 8. března. Od tohoto data se pak v souladu se zákonem odvodil termín pro spuštění ePoukazu, kterým měl být první den druhého kalendářního měsíce po tomto zveřejnění. Tím je právě 1. květen.

Centrální úložiště elektronických poukazů bude součástí informačního systému eRecept. „Nový modul systému eRecept – ePoukaz – bude využívat stejnou infrastrukturu, samozřejmě posílenou o příslušný výkon. ePoukazy budou fungovat analogicky jako eRecepty, tj. včetně záložního datového centra,“ upřesnila Zdravotnickému deníku již dříve mluvčí SÚKL Brunclíková.

Informační systém eRecept a jeho části. Zdroj: SÚKL

Každý ePoukaz by měl dostat jedinečný identifikátor, který má být oproti eReceptu kratší, devítimístný. Obdobně jako tomu je u eReceptu budou i v tomto případě existovat čtyři různé způsoby, jak identifikátor pacientovi předat: emailem, sms, v aplikaci nebo vytištěný na papírové průvodce. Pacient si bude moci také své ePoukazy prohlédnout v příslušné pacientské aplikaci.

Na rozdíl od eReceptu je vystavení poukazu v elektronické podobě dobrovolné a již vydané listinné poukazy se nebudou muset zpětně digitalizovat. ePoukaz umožňuje i nákup zdravotnického prostředku přes internet.

-sed-

Aktualizace 29. dubna 2022, 10:50 hod: Vyhláška k provedení některých ustanovení zákona o zdravotnických prostředcích týkajících se elektronických poukazů vyšla ve Sbírce zákonů v pátek 29. dubna 2022.