Pokutu dostalo Centrum za nákup bez zadávacího řízení. Foto: CKTCH

Brněnské CKTCH dostalo pokutu 100.000 Kč od ÚOHS za chybný nákup

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) v Brně dostalo pokutu 100.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Sankci mu uložil za to, že od února do prosince 2020 nakoupilo od společnosti Edwards Lifesciences Czech Republic srdeční chlopně za více než 16 milionů korun bez zadávacího řízení. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na stránkách úřadu. Pokuta je pravomocná a centrum ji musí zaplatit.

CKTCH v polovině února roku 2020 skončila platnost rámcové smlouvy s firmou Edwards Lifesciences, až do prosince pak od této společnosti centrum nakupovalo srdeční chlopně. Centrum za tu dobu vystavilo 108 faktur. Opakovaně tak porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek, když zdravotnický materiál nakupovalo bez vypsání zadávacího řízení.

Centrum ve vyjádření pro ÚOHS uvedlo, že jeho zástupce založil novou veřejnou zakázku na dodavatele srdečních chlopní už v lednu 2020. „Bohužel vzhledem ke kritické situaci ohledně infekce SARS COVID-19 se prodloužila doba přípravy podkladů pro VZ a VZ byla zveřejněna až 14. září 2020, nabídky byly otevřeny 5. listopadu 2020. Z důvodu zajištění chodu zdravotnického zařízení byly výše uvedené srdeční chlopně nakupovány od společnosti Edwards až do uzavření nové Rámcové smlouvy na základě výběrového řízení,“ uvedlo centrum. Doplnilo, že ceny srdečních chlopní nakupovaných do uzavření nové rámcové smlouvy odpovídaly smlouvě, jejíž platnost skončila v únoru 2020.

ÚOHS pokutu uložil takzvaným příkazem, proti kterému mohlo CKTCH podat do osmi dnů odpor. To se ale nestalo, nyní musí centrum pokutu zaplatit. Další opravné prostředky tak nejsou možné.

-čtk-