Volný prodej léků zneužívaných k výrobě drog je v Česku omezen, proto se pašují z Polska, kde jsou dostupnější. Foto: Pixabay

Celníci objevili ve Štítech velkou zásilku léků zneužívaných pro výrobu drog

Celníci objevili ve Štítech na Šumpersku při namátkové kontrole v jednom z osobních aut velké množství léků zneužívaných k výrobě drog. V kufru se nacházelo téměř 12.600 kusů tablet léků STOP Cold s obsahem pseudoefedrinu, ze kterých by bylo možné vyrobit přibližně 890 gramů pervitinu. Na černém trhu by měl hodnotu zhruba 890.000 korun, informoval dnes ČTK mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz. Řidič byl na místě zadržen a hrozí mu až desetileté vězení.

Na zásilku převáženou z Polska narazili celníci minulý týden ve středu, kdy ve Štítech zastavili osobní automobil s českou poznávací značkou. Ve vozidle se nacházel osmačtyřicetiletý řidič a šestatřicetiletá spolujezdkyně.

„Posádka vozu uvedla, že jede z nákupů v Polsku zpět domů do Ostravy. Při kontrole zavazadlového prostoru bylo zjištěno, že se v něm nachází několik igelitových pytlů s oděvem. Po odkrytí těchto pytlů se v zadním prostoru nacházely čtyři papírové krabice, které podle tvrzení řidiče obsahovaly pouze sklenice. Po otevření všech krabic ovšem celníci nalezli léky,“ uvedl mluvčí.

V Olomouckém kraji se daří podobné zásilky odhalovat především na severu regionu u polských hranic. Volný prodej léků zneužívaných k výrobě drog je v Česku omezen, proto se pašují z Polska, kde jsou dostupnější. Největší zásilku si odtud v roce 2015 odvezl osmačtyřicetiletý muž ze Slovenska, který byl zadržen se sto kilogramy léků, z nichž se vyrábí pervitin. Na cestě z Polska na Slovensko havaroval u Mladče na Olomoucku. Podle policistů měl v pytlích více než čtvrt milionu tablet obsahujících pseudoefedrin, šlo tehdy o největší zadrženou zásilku léčiv s obsahem pseudoefedrinu na území České republiky.

-čtk-