Foto: Pixabay

Náměstek Pavlovic: Aplikaci Tečka mohou teď lidé využít i pro zjištění podmínek cestování

Mobilní aplikaci Tečka mohou v současné době lidé dál využívat pro zjištění podmínek pro cestování do cizích zemí nebo pro prokázání se covidovým certifikátem v zemích, kde je to ještě vyžadováno. Do budoucna by mohla být aplikace používána pro zobrazení záznamů o všech absolvovaných očkováních. ČTK to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Aplikaci Tečka, kterou si stáhlo více než šest milionu lidí, ministerstvo spustilo před rokem.

„Občané v ní najdou své současné certifikáty, které jsou ještě některými zeměmi vyžadované pro příjezd. Před odjezdem na dovolenou je vhodné zkontrolovat Tečku, kde jsou popsané příjezdové podmínky jednotlivých států,“ uvedl.

Povinnost prokazovat se na některých místech covidových certifikátem o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testem, skončila v ČR 9. února. Před tím bylo povinné například při vstupu do restaurací, ubytovacích zařízení, provozoven služeb, na koncerty, do kin, divadel, památek a dalších míst nebo při účasti na hromadných akcích.

Propojení s dalšími databázemi

Podle Pavlovice se počítá s dalším využitím Tečky. „Bude to propojeno s dalšími databázemi, kde jsou tyto informace uloženy,“ doplnil. Povinnost elektronicky evidovat v systému elektronických receptů, který provozuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), každé aplikované očkování mají lékaři od začátku letošního roku.

Původně schválené šestiměsíční období bez sankcí za její neplnění, ministerstvo prodloužilo do konce roku. Někteří lékaři, například Sdružení praktických lékařů ČR, systém kritizují.

Dál ministerstvo využívá také ve spolupráci s Armádou ČR vybudovaný systém takzvané Chytré karantény. Vznikat začal na jaře 2020, tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) hovořil o tom, že by mohl nahradit některá plošná opatření. Součástí byla i aplikace eRouška nebo záměr zmapovat pohyb nakažených podle dat mobilních operátorů.

„Převzali jsme ji jako Národní systém pro řízení zdravotních rizik,“ řekl náměstek. Ministerstvo v něm dál sleduje výsledky testování na covid-19, evidenci očkování, ale prostřednictvím Národního dispečinku lůžkové péče také naplněnost lůžek a jednotek intenzivní péče v nemocnicích. Právě tu považují odborníci v současné době za jeden z nejdůležitějších parametrů při opětovném nárůstu počtu pozitivně testovaných.

Na některé systémy bylo podle Pavlovice pro jejich další využití potřeba vypsat nová otevřená výběrová řízení, protože byly budovány v době nouzového stavu. Dál bude možné využívat v systému i externí call centra. V Česku bylo tento týden v pracovních dnech více než 1000 případů covidu denně, což bylo naposledy na konci poslední vlny v dubnu.

-čtk-