Předčasná penze až o pět let pro záchranáře byla schválena v minulém volebním období. Ustanovení ale obsahuje chybu, a předčasnou penzi tak nebude možné od ledna využít. Foto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Sněmovna patrně dá ministerstvu právo k zajišťování léků třeba při epidemiích

Ministerstvo zdravotnictví možná získá právo k zajišťování nákupu a distribuce léčivých přípravků například při epidemiích, pokud získá souhlas vlády. Sněmovna tuto pravomoc zřejmě vloží na návrh Martiny Lisové (TOP 09) do vládní novely lékového zákona, která se týká veterinárních přípravků. Zemědělský výbor dnes doporučil plénu schválení úpravy hlasy všech přítomných členů. Ministerstvo by mohlo stanovovat i ceny těchto léčiv a úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

Pozměňovací návrh reaguje na zkušenosti při epidemii covidu-19. „Dosud jsme museli významně improvizovat,“ řekl poslancům náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Změna zákona podle něho umožní pořízení léčivých přípravků, které by mohly na trhu chybět. Ministerstvo by mohlo novou pravomoc využít podle zdůvodnění v případě, že by nebylo možné zajistit dostupnost léčivých přípravků standardně.

Výbor také doporučil přijetí pozměňovacího návrhu Toma Philippa (KDU-ČSL), podle kterého by lékaři již nemuseli zaznamenávat údaj o očkování do dvou registrů jako nyní, ale jen do jednoho (pozměňovacím návrhům jsme se věnovali zde a zde, pozn. red.). Z registru aktuálního zdravotního stavu pacientů by se pak záznam přenesl do systému eRecept, do něhož je nyní lékaři rovněž musí zapisovat.

Bez stanoviska členů výboru ale zůstaly další části pozměňovacího návrhu, které vyvolaly debaty kvůli ochraně osobních údajů. Jde o možnost Ústavu zdravotnických informací a statistiky využívat údaje ze systému eRecept a o možnost Státního ústavu pro kontrolu léčiv nahlížet do registru zdravotního stavu.

Poslanci ODS Petr Bendl a ANO Josef Kott se pozastavili nad tím, že se zemědělský výbor zabývá humánními léčivy. Bendl míní, že stanoviska by měl dávat zdravotnický výbor.

Vládní předloha předpokládá regulaci reklamy na veterinární přípravky. Ukládá také povinnost vedení záznamů o lécích i těm podnikatelům, kteří chovají zvířata nikoliv pro potravinářské zpracování. Zavede rovněž sběr dat o veterinárních antibiotikách v jednom systému. K použití přípravků například s látkou s hormonálními účinky nebo látkami potlačujícími činnost štítné žlázy si veterináři podle předlohy budou muset vyžádat souhlas chovatele zvířete.

-čtk-