Zdravotnickou humanitární pomoc zajišťuje ministerstvo zdravotnictví s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru, odváží je firma, která se distribucí léků zabývá. Pro transport léčiv obecně jsou nastavena přísná pravidla, například pro teplotu skladování. Foto: stocksnap.io

Z Česka od začátku války odjelo na Ukrajinu devět kamionů s darovanými léky

Z Česka od začátku války odjelo na Ukrajinu devět kamionů s darovanými léky v hodnotě 36 milionů korun, bylo jich přes 880.000 balení. Další čtyři vypravilo ministerstvo zdravotnictví tento týden, informovalo o tom dnes v tiskové zprávě. Už dříve uvedlo, že do země dováží podle požadavků Ukrajiny léky přímo od výrobců, které neměly jít na český trh.

„V rámci posledních čtyř várek pomoci jsou na Ukrajinu převáženy především léčivé přípravky ve formě roztoků, které svým obsahem a koncentrací odpovídají plazmě. Pomáhají při obnově nebo ztrátě mimobuněčné tekutiny,“ uvedlo ministerstvo. K té dochází například při dehydrataci.

Zdravotnickou humanitární pomoc zajišťuje ministerstvo zdravotnictví s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru, odváží je firma, která se distribucí léků zabývá. Pro transport léčiv obecně jsou nastavena přísná pravidla, například pro teplotu skladování. Dodávky jsou koordinované ve spolupráci s Mechanismem civilní ochrany EU.

V poslední dodávce bylo téměř 100.000 balení léků za zhruba 2,5 milionu korun. První kamion odjel na Ukrajinu v polovině března. Dodávané byly léčivé přípravky pro využití v urgentní medicíně, vhodné na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů, léčbu šokových stavů nebo srdečních onemocnění.

Kromě soukromých společností darují zdravotnické prostředky i některé nemocnice nebo armáda a dodávky na Ukrajinu zajišťuje také Český červený kříž. Do země dovezl 37 zdravotnických vozidel, další tři na začátku června. Zdravotnického materiálu, hygienických pomůcek nebo potravin bylo za prvních 100 dní války dodáno přes 170 tun v hodnotě 70 milionů korun.

-čtk-