Zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a zdravotnické záchranné služby na včerejší tiskové konferenci. Foto: Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR

Možnost předdůchodu pro záchranáře reálně nefunguje, upozorňují odbory a apelují na změnu zákona

Zdravotnické odbory vyzvaly poslance, aby podpořili zákon umožňující zdravotnickým záchranářům odejít o pět let dříve do penze. Současná úprava, která měla tuto možnost od roku 2023 zavést pro všechny pracovníky integrovaného záchranného systému, obsahuje legislativní nedostatky a reálně nefunguje, upozornili zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR na včerejší tiskové konferenci. Návrh, který má zákon změnit, projedná Sněmovna během dnešního dne.

„Možnost je pouze formální a nelze ji naplnit fakticky. Změna se dělala na konci volebního období a obsahuje legislativní nedostatky,“ vysvětlila předsedkyně svazu Dagmar Žitníková. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) podle předsedkyně není schopná podle současné legislativy vypočítat pracovníkům ZZS výši takové penze.

Zákon je podle Žitníkové napsaný příliš široce, proto ho nelze pro záchranáře uplatnit. „Hlavním argumentem ČSSZ bylo, že podle současného zákona by mohli odejít všichni zaměstnanci ZZS. Záměrem zákonodárce bylo, aby to bylo umožněno těm vysoce exponovaným,“ vysvětlila.

Pozměňovací návrh předložený skupinou poslanců ANO Milanem Brázdilem, Jiřím Maškem a Janou Pastuchovou umožní pracovníkům zdravotnické záchranné služby (ZZS) dřívější odchod do penze až o pět let bez jakéhokoli krácení. Návrh měl být projednán již minulý pátek, nedostal se však na program. „Chceme umožnit záchranářům, aby za svou těžkou a nebezpečnou práci mohli jít dříve do důchodu. Ale chceme to udělat správně a ne nekvalitním návrhem ANO, který je právě projednáván v Poslanecké sněmovně,“ napsal minulý pátek na twitteru poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

Méně než stovka zaměstnanců

Celkově ve zdravotnických záchranných službách pracuje přibližně 7000 zaměstnanců, přičemž nárok na předdůchod by se od příštího roku týkal méně než stovky z nich. Podle zástupců ZZS navíc nelze říci, že by o něj všichni zaměstnanci, kterým tento nárok vznikne, požádali. Nárok na předčasný odchod do penze by měli mít členové výjezdových skupin nebo pracovníci operačních středisek, tedy ti pracující pod velkým psychickým či fyzickým vypětím, nikoli všichni pracovníci.

Podle zástupců ZZS záchranáři často pracují v nepříznivých klimatických podmínkách a jsou vystaveni velké fyzické i psychické zátěži. V porovnání s ostatními složkami integrovaného záchranného systému jsou telefonáty na tísňovou linku zdravotnického operačního střediska mnohonásobně vyšší, a tedy počty zásahů záchranné služby jsou vyšší než u ostatních složek, upozorňují.

Zatímco policisté či hasiči mají po skončení svého služebního poměru za splnění stanovených podmínek nárok na pravidelný měsíční příspěvek, záchranáři, kteří již nemohou dále náročnou práci vykonávat, žádný podobný finanční příspěvek nemají. „Pokud jsou záchranáři nuceni ze zdravotních důvodů svoji profesi opustit a najít si jiné zaměstnání, propad v jejich příjmech bývá dosti významný. To je důvod, proč chceme pro naše kolegy prosadit tento sociální program v podobě možnosti odchodu do předčasného důchodu bez krácení,“ uvedli zástupci ZZS.

Legislativní nedostatky připouští i ministerstvo práce

Legislativní nedostatky v současnosti platné novely, kvůli kterým nelze pracovníkům integrovaného záchranného systému včetně záchranářů dřívější důchod přiznat, potvrdilo i ministersto práce. „MPSV ke snížení důchodového věku pracovníků náročných profesí připravilo návrh zákona, který byl již rozeslán do meziresortního připomínkového řízení. Aktuálně probíhají jednání k dohodnutí finální podoby předlohy,“ uvedl na dotaz ČTK vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva Jakub Augusta.

Návrh podle něj snižuje důchodový věk podle délky odpracovaného období. „Po deseti letech práce se důchodový věk snižuje přibližně o jeden rok, po 15 letech o 1,5 roku, po 20 o dva roky,“ vysvětlil. Podle Žitníkové by ale záchranářům umožňovala odejít do předdůchodu o pět let dříve až po 50 letech práce, což by například u řidičů, kteří získávají profesní oprávnění v 21 letech, bylo později, než jim vzniká nárok na řádný důchod.

Odbory žádají, aby Sněmovna schválila opoziční návrh, případně, pokud má chyby, aby ho vrátila do druhého čtení a chyby opravila. Podle MPSV jsou předložené pozměňovací návrhy s chybami, které by opět neumožnily jejich realizaci v praxi.

-pur- , -čtk-