Menstruace a její dopady na životy žen stále patří mezi tabuizovaná témata, kterému není věnována dostatečná pozornost v rámci vědeckého výzkumu. Foto: Pexels

Menstruace pravděpodobně ovlivňuje sportovní výkon. Výzkum je ale v plenkách, i kvůli tabu

Kdyby menstruace byla mužskou záležitostí, měli bychom milion způsobů, jak s ní bojovat, ale protože se týká žen, potřebujeme více prostředků na výzkum, prohlásila britská sprinterka Dina Asher-Smith, která volá po tom, aby vliv menstruace na sportovní výkon získal jako téma větší vědeckou pozornost. Její menstruační křeče byly důvodem, proč vzdala obhajobu titulu mistryně Evropy v běhu na 100 metrů.

Menstruace a její dopady na životy žen stále patří mezi tabuizovaná témata, kterému není věnována dostatečná pozornost v rámci vědeckého výzkumu. Má to i zcela konkrétní důsledky, například ve sportu. Ženy sportovkyně prožívají menstruaci, která může ovlivnit jejich tréninkové plány i výkony na závodech. Přesto se o tom nemluví nahlas.

Špičková britská atletka Dina Asher-Smith, mistryně Evropy i světa, toto tabu nedávno prolomila, když otevřeně promluvila o tom, že se právě menstruační křeče staly důvodem k tomu, proč na atletickém mistrovství Evropy v Mnichově vzdala běh na 100 metrů v jeho průběhu. To i přesto, že obhajovala mistrovský titul. „Je to velké téma pro ženy ve sportu,“ řekla pro BBC Sport. „Myslím, že je to něco, co si zaslouží více výzkumu z pohledu sportovní vědy,“ dodala. Podle ní je u dívek někdy navenek vidět náhodný výkyv ve výkonu, ale při pohledu do zákulisí je zřejmé, že opravdu trpí.

Křeče v obou lýtkách. Jsem velmi frustrovaná. Nikdy dřív jsem neměla křeče při závodě, postěžovala si na Instagramu Dina Asher-Smith.

„Mělo by sem jít více finančních prostředků. Kdyby menstruace byla mužskou záležitostí, měli bychom milion způsobů, jak s ní bojovat,“ prohlásila poté, co odstoupila ze závodu. Na její slova reagovala také další britská atletka a někdejší světová šampiónka Jenny Meadows: „Je to něco, na co se mě ptá většina rodičů – menstruační cyklus – a jak to zvládnout jako mladá dívka a pak jako žena,“ uvedla s tím, že souhlasí se slovy své mladší sportovní kolegyně. „Je důležité vidět globální superstar jako je Dina, jak říká: „Tohle je normální, taky mě to ovlivňuje“. Ovlivňuje to každou ženu, včetně těch na sportovním vrcholu. Pro nás všechny je to důležitá připomínka, abychom byli navzájem laskaví,“ dodala s tím, že každá žena je jiná.

Ano, mám menstruaci a má to vliv

Překvapení, když promluvila o menstruaci jako příčině svého zhoršeného výkonu, vyvolala také třetí nejlepší golfistka světa Lydia Ko. Jak popisuje CNN, sportovní redaktor při této odpovědi doslova „ztratil slova“. Novozélandská golfistka na nedávném šampionátu v Palos Verdes byla dotazována na to, zda její výkon, kdy bylo zjevné, že má bolesti zad, bude negativně ovlivněn dlouhodobě.

„Doufám, že nikoliv. Je to období v měsíci… Vím, že dámy, které se dívají, si pravděpodobně říkají: „Jasně, mám to.“ Takže, když to přijde, mám opravdu napjatá záda a jsem celá zkroucená. Není to poprvé, co mě Chris (pozn. redakce Chris Wikler, fyzioterapeut hráčky) viděl zkroucenou, ale bylo to mnohem lepší, když přišel. Takže takhle to je,“ odpověděla na dotaz reportéra Jerryho Foltze, který pracuje pro Golf Channel.

Její odpověď zkušeného sportovního redaktora zaskočila, a tak se odmlčel, zakoktal, než nakonec řekl jen „díky“. Sama golfistka se usmála a odvětila: „Vidím, že nemáte co říct, Jerry. Upřímně, takhle to je.“ Reportér pak se zpožděním uznal, že byl takovou odpovědí značně zaskočen a skutečně se nezmohl na slovo.

Jak shrnuje CNN, golfistce se za schopnost otevřeně mluvit o tabuizovaném tématu ve sportu dostalo velké podpory na sociálních sítích. Například Marama Davidson, spolupředsedkyně novozélandské Strany Zelených a ministryně pro prevenci domácího a sexuálního násilí, reagovala na Twitteru tak, že menstruační bolesti „stále nejsou dostatečně uznávány“ ve smyslu, že chybí dostatečné povědomí o jejich existenci i dopadech. Sportovní novinářka Zenia D’cunha pak uvedla: „Měli bychom považovat za normální, když ženy ve sportu mluví o obdobích, jako je toto. Není to výmluva, ani nic trapného, jen tělesná funkce.“

Výzkum dopadu menstruace sportovní výkon je v plenkách

Mezi další atletky, které otevřeně promluvily o dopadu menstruace na svůj sportovní výkon, patří Jessica Ennis-Hill, držitelka zlaté medaile v sedmiboji z olympijských her v Londýně v roce 2012. Téměř deset poté, co dosáhla jednoho z největších sportovních úspěchů, se rozhodla spustit mobilní aplikaci, která má ženám pomoci pochopit svůj menstruační cyklus z hlediska sportovního výkonu. Motivovalo jí k tomu všeobecně malé povědomí o ženském zdraví i její vlastní sportovní zkušenosti. Mimo jiné z juniorského evropského šampionátu v Litvě v roce 2005, kdy právě menstruovala a její mysl byla plně zaměstnána touto fází cyklu. Mimo jiné se obávala, že si toho někdo všimne.

„Pamatuji si, že jsem zrovna běžela na 800 metrů a myslela jsem, že se snažím běžet pro zlatou medaili, ale taky jsem si velmi dobře uvědomovala, že mi právě začala menstruace,“ popsala pro BBC News. Aplikace, kterou vyvinula, pak ženám s ohledem na různé fáze jejich cyklu doporučuje různé pohybové aktivity. Například během menstruace ženám, které mají bolesti a křeče, radí věnovat se józe a protahování, aby se jejich tělo uvolnilo. Naopak během ovulační fáze doporučuje věnovat se cvičení, jehož cílem je budování svalové hmoty a spalování tukových zásob, jako je plavání, jízda na kole nebo běh.

„Možná kdybych strávila více času pochopením zejména toho, proč mám sebe sama během folikulární fáze tlačit do posilovny, možná bych si vybudovala více svalové hmoty a byla silnější. Kdo ví? Možná by to ovlivnilo můj výkon v pozitivním slova smyslu,“ dodala.

Kelly Lee McNulty, vědkyně, která se věnuje výzkumu vlivu menstruačního cyklu a hormonální antikoncepce na sportovní výkon a působí na Northumbria University, upozorňuje, že toto téma si zaslouží větší vědeckou pozornost: „V tuto chvíli je výzkum opravdu v plenkách. Jen šest procent studií zaměřených na sport a cvičení se věnuje ženám. To ukazuje na mezery v našich znalostech, pokud se jedná o specificky ženské faktory,“ popsala s tím, že existují pouze čtyři velké, avšak značně limitované studie na toto téma z 90. let. Podle ní je nutné zvýšit nejen množství studií, ale také jejich kvalitu, aby bylo možné získat více informací o ženské fyziologii.

Univerzální rady pro všechny (ne)fungují

Existuje však velké množství specificky ženských faktorů, které mohou fyzický výkon ovlivnit, proto je podle McNulty problematické dávat „univerzální rady“: „Ženy se pohybují na spektru. Některé z nich mohou profitovat nebo si nevšimnou žádných rozdílů. Jiné ale zažívají velké rozdíly ve výkonu a tréninku. Tedy je důležité být si vědom své vlastní fyziologie.“

S tím má praktické zkušenosti trenérka ženské americké fotbalové reprezentace Dawn Scott, která používá úpravu jídelníčku i tréninku jako jednu z cest, jak během menstruace optimalizovat sportovní výkon. Problém je, že toto téma je stále pro mnohé tabu a už jen otevřít jej je obtížné.

„Pamatuji si, jak to vždycky byl nepříjemný rozhovor. Měla jsem mužského trenéra a pohybovala se v převážně mužském prostředí… Pamatuji si, že jsem říkala, že mám menstruaci, jsem trochu unavená nebo se necítím na sto procent, ale nikdy jsem se necítila opravdu sebejistá, abych vedla otevřený rozhovor o tom, jak se cítím a jak mi je, když trénuju,“ dodala s tím, že menstruace byla tabu a nemluvilo se o ní, dokud neměla opravdu výrazný dopad na trénink.

Ludmila Hamplová