"Očkování se pravděpodobně bude muset opakovat tak dlouho, dokud ten virus s námi bude," řekl dnes ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o „životě beze strachu“

Heslem nové kampaně ministerstva zdravotnictví na podporu pokračování očkování proti covidu-19 bude „Očkujeme se pro život beze strachu“ s podtitulem „Zdraví přeje připraveným“. Novinářům koncept kampaně dnes představili zástupci ministerstva. V létě se nová kampaň objeví na sociálních sítích, v médiích začne na konci září. Podle průzkumu úřadu má zájem o čtvrtou dávku 38 procent populace, pětina není rozhodnutá. Ministerstvo dnes také spustilo registrace pro očkování druhou posilovací dávkou. 

„Očkování se pravděpodobně bude muset opakovat tak dlouho, dokud ten virus s námi bude,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl také, že ministerstvo doporučuje nošení respirátorů nebo roušek na rizikových místech jako jsou zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče. Jednotlivá města je podle něj mohou zavést také například v hromadné dopravě, pokud bude v daném městě vyšší výskyt nákazy. Opatření by ale neměla být plošná.

„Jsme připraveni na podzimní vlnu, která bezesporu přijde. Pravděpodobně o něco později, než jsme čekali. Jsme připraveni ji zvládnout na úrovni medicíny 21. století,“ doplnil ministr. Zřejmě by podle něj mohla dorazit v listopadu, letos čeká i chřipkovou epidemii, která ji bude následovat.

Zopakoval, že ministerstvo rozhodně nebude zavádět nějaká drakonická opatření. „Znamenaly jen obrovské ekonomické ztráty,“ dodal. Vyloučil, že by se na některá místa vyžadoval negativní test nebo restrikce pro neočkované. Od podzimu by podle něj lidé mohli mít přesto bez žádanky od lékaře jeden antigenní test na covid zdarma.

Podle ředitele odboru komunikace ministerstva Ondřeje Jakoba bude druhá část kampaně spuštěná flexibilně. „Úplně přesně nevíme, kdy se objeví nová vlna covidu a úplně přesně nevíme, kdy budou nové vakcíny,“ uvedl.

Dnes ministerstvo představilo základní koncept kampaně, kterou připravila reklamní agentura McCann Prague. Hodnotu zakázky neuvedlo, jde ale o tendr do dvou milionů korun. Kampaň by měla být podle dřívějších informací v televizích a rádiích, v tisku, na webu, venkovních reklamách a sociálních sítích. Pro nákup mediálního prostoru ministerstvo vyhradilo 30 milionů korun. Nabídky v této veřejné zakázce přijímá podle Jakoba do středy.

Dosavadní komunikace ministerstva zdravotnictví o koronaviru byla často kritizovaná, podle kritiků začala pozdě nebo slibovala „tečku za koronavirem“, což se později ukázalo jako nereálné kvůli mutování viru.

Pro druhou posilovací dávku si přišlo 100 tisíc lidí

Ministerstvo zdravotnictví dnes také spustilo registrace pro očkování druhou posilovací dávkou. Zájemci se mohou registrovat přes centrální rezervační systém na stránkách crs.uzis.cz. U praktiků nebo bez objednání v síti očkovacích míst se mohou dospělí lidé v Česku nechat přeočkovat již od 18. července.

„Od té doby si pro ni přišlo bezmála 100 tisíc lidí. V reakci na očekávaný zájem i v následujícím období dnes spouštíme rezervační systém i pro tuto nejnovější dávku, který lidem celý proces přeočkování zjednoduší,“ uvedl ministr. Přeočkování je prováděno mRNA vakcínami Comirnaty a Spikevax.

Válek doporučuje očkování zejména osobám starším 60 let, chronicky nemocným a dalším rizikovým skupinám. „Vakcína chrání proti těžkému průběhu onemocnění. Neslibujeme konec covidu, ale chceme přesvědčit občany, aby se naočkovali posilovací dávkou, čímž předejdeme zahlcení nemocnic i vážným zdravotním rizikům. Očkování chápeme jako základní nástroj ochrany před těžkým průběhem covidu-19 a jeho zdravotními i celospolečenskými riziky,” doplňuje ministr.

Podle údajů resortu má od zahájení očkování koncem prosince 2020 kompletní vakcinaci proti covidu v ČR téměř 6,9 milionu lidí, tedy zhruba 65 procent populace. Proočkovanost seniorů je vyšší než 90 procent, u mladších lidí klesá. Posilující dávku má asi 63 procent těch, kteří již byli očkováni, další přeočkování, které je dostupné od 18. července, dostalo zatím necelých 100.000 lidí.

-čtk-, -sed-