Foto: Pixabay

Moderna žaluje Pfizer a BioNTech, prý jí ukradly nápad na mRNA vakcíny. Nic překvapivého, tvrdí odborník

Pandemie skončila, můžeme se soudit. Tak by se dala interpretovat doslova lavina obvinění, která se nabalila na výrobce vakcín proti koronaviru, jež jsou založeny na převratné technologii mRNA. Nejnověji se o svá práva hlásí americká biotechnologická společnost Moderna, která si vyšlápla na farmaceutického giganta Pfizer a jeho německého „parťáka“, biotechnologickou firmu BioNTech. Informaci přinesla řada zahraničních médií, vyplývá ale také z prohlášení společnosti Moderna.

Moderna zkrátka a jednoduše tvrdí, že základ technologie mRNA pro výrobu vakcín nejen proti koronaviru je její. A že na něm pracuje už od roku 2010. „Není žádným překvapením, že soudní spory spojené s vlastnictvím technologie mRNA v této fázi pandemie se najednou objevují jak houby po dešti,“ řekl britskému deníku Financial Times Kevin Noonan, právník americké advokátní společnosti MBHB, který se specializuje na patentové spory.

Moderna nechce blokovat dodávky vakcín

„Myslím, že by bylo celkem divné, kdyby se žaloby objevovaly během pandemie. Každý, kdo by takovou žalobu podal, by se vystavoval obviňování, že maří nebo zpomaluje vývoj vakcíny. Proto tedy ta dvouapůlletá pauza,“ dodal. Podle něho by si sotvakdo chtěl vysloužit nálepku toho, kvůli kterému se nemohlo včas očkovat co nejvíce lidí.

Americká biotechnologická společnost Moderna v pátek ve svém prohlášení uvedla, že zažaluje Pfizer a BioNTech, protože okopírovala její „základní a průlomovou technologii“, která se skrývá za převratným typem vakcíny proti koronaviru. Předmětem sporu má být také jedna s technologií mRNA spojená chemická modifikace, která umožňuje mRNA vstoupit do lidského těla, aniž by vyvolala nežádoucí imunitní reakce.

Moderna však podle svých slov nehodlá usilovat o zabránění společnostem Pfizer a BioNTech v dodávkách vakcín na trh nebo stažení z trhu již distribuovaných, protože prý nehodlá ohrozit důležitý očkovací proces ve světě.

Pfizer: Technologie je naše

Firma ale očekává, že obě farmaceutické společnosti budou respektovat její duševní vlastnictví, čehož se Moderna hodlá domáhat u soudů. Jak ve Spojených státech, tak v Německu. „Podáváme tyto žaloby, abychom ochránili inovativní mRNA technologickou platformu, na začátku jejíhož vývoje jsme stáli my, a do které jsme investovali miliardy dolarů, vyvinuli jsme ji a patentovali během dekády, která předcházela pandemii covidu-19,“ řekl výkonný ředitel Moderny Stéphane Bancel.

Bancel také zdůraznil, že Moderna na platformě mRNA staví další vývoj přípravků, které mají předcházet infekcím viry HIV, chřipky a dalších. Současně prý zváží, že takové přípravky hodlá propůjčit svým konkurentům na základě komerčně smysluplných licencí.

Americký farmaceutický gigant Pfizer ale nařčení odmítá a je si jist vlastnictvím technologie, která mu společně s firmou BioNTech umožnila vyvinout mRNA vakcínu proti koronaviru, která na trh vstoupila pod názvem Comirnaty.

„Pfizer a BioNTech se zatím plně neseznámily s obsahem stížnosti, ale jsme soudním sporem velmi překvapeni. Vakcína Pfizer/BioNTech proti covidu-19 byla totiž založena na patentované technologii mRNA společnosti BioNTech a byla vyvinuta oběma společnostmi, jak BioNTech, tak Pfizer,“ uvedl Pfizer ve stanovisku, jež cituje deník Financial Times.

S žalobami se roztrhne pytel

Rozhodnutí společnosti Moderna žalovat své největší rivaly znamená podle odborníků vážnou eskalaci boje o duševní vlastnictví o vlastnická práva na mRNA. Technologii, která učí imunitní systém rozpoznávat virus na základě části jeho genetického kódu.

Menší firmy již podaly řadu stížností na porušení patentů proti společnostem Pfizer, BioNTech, ale také Moderna v souvislosti s jejich používáním mRNA. Podle expertů, na něž se deník Financial Times odvolává, jsou sázky vysoké. Odhaduje se totiž, že trio firem Pfizer, BioNTech a Moderna v letošním roce za vakcíny proti koronaviru utrží dohromady kolem 52 miliard dolarů.

Přitom právě Moderna v současné době čelí žalobám ze strany dvou biotechnologických firem Arbutus a Genevant. Portál Fiercepharma.com uvedl, že společnosti viní Modernu z okopírování jejich receptu na vývoj jakéhosi obalu na molekuly mRNA. Další žalobu má Moderna „na krku“ ze strany společnosti Alnylam, jež měla v letech 2000 až 2010 vyvinout nanočástice pro jiný typ technologie RNA. Alnylam ale vedle Moderny žaluje také Pfizer.

„S tím, jak okamžitá krize pominula, společnosti se budou předhánět v ochraně investic, které vložily do technologie mRNA před pandemií. A to prostřednictvím takovýchto žalob,“ řekl dále Kevin Noonan. Možná i proto společnost Moderna uvedla, že po Pfizeru a BioNTechu bude chtít náhradu škod jen za prodeje vakcín registrované po 8. březnu. Právě to je podle ní v souladu s dřívějším jejím příslibem, že se nebude svých patentů domáhat, dokud bude pandemie koronaviru trvat.

Petr Musil