MUDr. Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Foto: LOZ, tlačové oddelenie

Slovenští lékaři vyjednali splnění jednoho požadavku z osmi. Jednání budou pokračovat

Slovenské Lékařské odborové sdružení (Lekárske odborové združenie  – LOZ) se na včerejším jednání v sídle Vlády SR dohodlo na splnění jednoho z osmi požadavků. Setkání se zástupci LOZ se zúčastnil slovenský premiér Eduard Heger, ministr financí Igor Matovič a ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Jednání budou pokračovat v pondělí 15. srpna.

„Absolvovali jsme náročné několikahodinové jednání. Bohužel padlo více otázek než odpovědí. Probrali jsme všechny naše požadavky. První pozitivní výsledek je ten, že jsme se na jedné dohodli, a tou je zrušení zdaňování vzdělávání lékařů,“ řekl Peter Visolajský, předseda LOZ. Jak, dodal, bylo to diskriminační a kromě Slovenska nebylo podobné opatření v žádné jiné zemi. „Přestože se lékař má ze zákona vzdělávat, toto vzdělávání je zdaňováno a dělá to více problémů než užitku. Dohodli jsme se, toto bude letos na podzim zrušeno. Takže jeden z našich osmi požadavků jsme vyjednali, ale stále jich zbývá ještě sedm,“ konstatoval Peter Visolajský.

Vláda musí zlepšit situaci ve zdravotnictví

Ostatní požadavky LOZ podle jeho slov probrali a žádali určitou písemné ujištění, že budou plněny. „Na tuto jistotu čekáme do dalšího setkání. Co se týká platů lékařů a sester, zatím jsme nedostali konkrétní představy. Vysvětlovali jsme situaci v okolních zemích a nedostatek lékařů, sester a ostatních zdravotníků v nemocnicích,“ potvrdil Peter Visolajský.

„Bylo nám řečeno, že se rýsují dvě cesty ke splnění tohoto požadavku, ale premiér, ministr financí i zdravotnictví, si vyžádaly čas na další analýzu do nejbližšího pondělí. Nedostali jsme žádná čísla, takže nám nezbývá nic jiného, ​​než čekat,“ řekl předseda LOZ.

Situace ve zdravotnictví je podle LOZ velmi vážná, zavírají se oddělení v nemocnicích kvůli nedostatku personálu, takže už nemohou čekat a nečinně přihlížet slibům. „Naši cestu jsme už oznámili, jdeme dál a naše výpovědi zastaví jen to, když vláda začne zlepšovat situaci ve zdravotnictví,“ prohlásil Peter Visolajský.

Lékaři bojují také za zdravotní sestry

Jak Visolajský uvedl, na jednání chodí proto, aby se zdravotnictví vyhnulo výpovědím, které je připraveno podat tři tisíce slovenských lékařů. „Byli bychom rádi, kdyby si vláda uvědomila zodpovědnost za zdravotnictví, přestože ne všechny problémy způsobila tato vláda, ale pouze ona má na to mandát. Momentální situace už nesnese další odklad. Byli bychom rádi, kdyby pondělní jednání bylo poslední a už jsme se dohodli,“ uvedl šéf LOZ.

Lékaři požadují zvýšení platů i pro zdravotní sestry. Peter Visolajský považuje za unikát, že jedna profese žádá o vyšší plat pro jinou. Lékaři ale sestry považují za součást svých týmů, bez nichž nemohou fungovat. „Jsme rádi, že tato debata také nastala a věřím, že se brzy uzavře. Jsme pro to, aby ministerstvo zdravotnictví jednalo i se zástupci dalších zdravotnických profesí, bez kterých nemohou nemocnice fungovat,“ dodal.

Požadavky Lékařského odborového sdružení

  • Financování nemocnic tak, aby nebyly nuceny dělat pod náklady. Platby od zdravotních pojišťoven musí hradit alespoň náklady za adekvátně poskytnutou zdravotní péči.
  • Zavedení DRG systému, který přinese do systému financování nemocnic řád.
  • Navýšení mezd.
  • Podpora lékařských fakult aby mohly produkovat více kvalitních slovenských lékařů.
  • Reforma specializačního vzdělávání lékařů podle standardů EU. Na odděleních určit funkci školitele pro mladší neatestované lékaře.
  • Zrušení nepeněžního plnění.
  • Přiblížení mezd lékařů okolních zemí V4.
  • Nemůže dojít ke zrušení jakéhokoli oddělení či nemocnice v takzvané „Optimalizaci sítě“, dokud nebude poměrně zvýšen personální stav a prostorové zabezpečení v nemocnicích na těch odděleních, které mají převzít zdravotní péči o pacienty ze zrušených oddělení či nemocnic.

Jozef Brezovský