Jihomoravský kraj zřizuje devět nemocnic. Jsou v Kyjově, Hodoníně, Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Tišnově a Hustopečích. Foto: Pixabay

Jihomoravský kraj dá zdravotním organizacím 130 milionů na energie a platy

Jihomoravský kraj poskytne svým zdravotním organizacím, jako jsou nemocnice nebo záchranná služba, 130 milionů korun. Schválili to dnes zastupitelé. Peníze pokryjí nárůst cen energií, navýšení mezd, ale poslouží i na provoz, například na pohonné hmoty. ČTK a Českému rozhlasu Brno to řekl radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS).

Nejvyšší částku, přes 24 milionů korun, dostane Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje, následují nemocnice v Ivančicích, Břeclavi a Znojmě. „Bylo to vypočítané s ohledem na zvýšení platů, které nereflektuje úhradová vyhláška. Další část je na zvýšení cen energií a zbytek na dokrytí navýšení pohonných hmot a dalších komodit tak, aby byla zdravotní péče v kraji na stejné úrovni a nemuselo se nic ubírat,“ uvedl Kasala.

Jihomoravský kraj zřizuje devět nemocnic. Jsou v Kyjově, Hodoníně, Vyškově, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Tišnově a Hustopečích. Dále zřizuje záchrannou službu, ale také třeba Jihomoravské dětské léčebny nebo Domov pro postižené děti Lila.

-čtk-