Foto: Public Domain Pictures, licence CC0 Public Domain

Německý Merck a korejský Samsung připravují expanzi v biotechnologiích

Biotechnologie jsou segment, který v následujících letech čeká obrovský rozmach. Biotechnologická odnož korejského technologického gigantu Samsung plánuje velkou expanzi za hranice své země, a to zejména do USA a Evropy. Ale o nic pozadu nechce zůstat ani německá farmaceutická skupina Merck KGaA. Na aktivitu obou zmíněných společností upozornil odborný portál Fiercepharma.com.

Německá farmaceutická skupina Merck KGaA má před sebou velké plány. Už v letošním roce začala masivně investovat do svého biofarmaceutického byznysu. Jde o jeden ze způsobů jako dosáhnout cíle zvýšit do roku 2025 tržby na 25 miliard eur (asi 613 miliard korun), což představuje nárůst o více než čtvrtinu oproti loňskému stavu.

A do svého plánu Merck hodlá zahrnout také akvizice „velkého rozsahu“. Akviziční boom Mercku má začít už v roce 2023. Skupina chce totiž docílit, aby její tržby pocházely ze tří velkých byznysových segmentů, z nichž jeden přesahuje hranice farmaceutického průmyslu. Má jít o služby a řešení v přírodních vědách, nové zdravotnické produkty a polovodičové materiály.

Merck chce jít za hranice farmaceutického byznysu

Merck již investoval do své divize přírodních věd, společnosti MilliporeSigma, když nedávno otevřel její novou provozovnu ve Francii. Navázal tak na červnové zprovoznění zařízení v americkém Wisconsinu, v květnu Merck oznámil rozsáhlé investice v Irsku. Celkově tak jen prostřednictvím MilliporeSigma Merck investoval stovky milionů eur. Další investice mají přijít ve farmaceutickém průmyslu.

K rozvoji segmentu polovodičových materiálů Merck plánuje využít již zmíněné akvizice. Za tímto účelem připravuje nákup společnosti Mecaro, korejské společnosti fungující v chemickém průmyslu, která patří mezi přední korejské dodavatele právě do polovodičového sektoru, uvedl portál Fiercepharma.com.

Podle expertů Fiercepharma.com ale bude Merck na poli akvizic čelit silné konkurenci farmaceutických obrů. Jedním z největších bude americká skupina Pfizer, která má rovněž zájem o posílení své pozice v biotechnologiích a biofarmacii, a navíc díky velkému úspěchu antikoronavirových vakcín disponuje značným objemem volných finančních prostředků.

Samsung pošilhává po investicích i akvizicích

Mercku ale roste zdatná konkurence nejen ve Spojených státech. Biotechnologický rozmach totiž připravuje příslušná divize korejského technologického gigantu Samsung. Společnost Samsung Biologics se totiž rozhodla rázně překročit hranice Korejské republiky a hodlá expandovat do USA i Evropy.

„Samsung pokračuje v expanzi ve všem dimenzích,“ uvedl v rozhovoru pro portál Fiercepharma.com John Rim, výkonný ředitel společnosti Samsung Biologics. Zatím však prý čeká na ten „správný čas“, aby společnost mohla začít růst mimo hranice Jižní Koreje.

A až onen správný čas nastane, Samsung Biologics svůj růst opře jak o investice do nových provozoven, tak o akvizice v daném segmentu. John Rim uvedl, že Samsung už dříve mapoval několik vhodných lokalit v USA, které by pro zmíněné investice byly vhodné. „Takže to není tak, že bychom stáli úplně na začátku a nic nedělali,“ upozornil Rim.

Samsung Biologics se rozhlíží, kde by mohl vybudovat svou „supertovárnu“, kterou označuje jako Plant 4. Určitou komplikací pro její vybudování například v USA může být fakt, že v USA by taková akce zabrala více času. „Nemůžeme postavit provozovnu v USA tak rychle, jako je to možné v Koreji,“ uvedl s tím, že pokud by Samsung chtěl provozovnu mít už za dva roky, ve Spojených státech je to v takovém čase nerealizovatelné.

Petr Musil