Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Německý Spolkový sněm schválil zákon o stabilizaci financování zdravotnického systému

Dlouho očekávaná reforma financování systému zákonného zdravotního pojištění dostala zelenou v dolní komoře německého parlamentu. Zahrnuje mimo jiné zvýšení sazby pojistného na zákonné zdravotní pojištění, ale také řadu úspor na straně výdajů, které se ovšem nemají dotknout dostupnosti zdravotní péče. „Schodek 17 miliard eur bude snížen, aniž by došlo k jakýmkoli škrtům v čerpání péče v jakékoli oblasti zákonného zdravotního pojištění,“ citoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD).

Zákon o stabilizaci financování zdravotnického systému byl Spolkovým sněmem schválen poté, co s menšími změnami prošel zdravotnickým výborem dolní komory německého parlamentu. Legislativa je výsledkem několikaměsíční práce Spolkového ministerstva zdravotnictví pod vedením Karla Lauterbacha.

Jeho hlavním cílem bylo přijmout taková opatření, aby postupně došlo k vyrovnání schodku systému zákonného zdravotního pojištění, který v letošním roce dosáhne asi 17 miliard eur. K tomu má dojít skrze zvýšení dotace ze spolkového rozpočtu, ale také řadou úspor, jež se dotknou poskytovatelů zdravotní péče a farmaceutického sektoru.

Drobný ústupek praktikům

Lauterbachovy plány v posledních týdnech vyvolaly rozsáhlé protesty lékařů, zdravotnického personálu, lékárníků i výrobců léků. Obzvláštní pozdvižení vyvolalo snížení plateb za nově přijímané pacienty praktických lékařů. Do zákona se nakonec dostal jiný systém, který bude praktikům přiznávat příplatky za rychlé zprostředkování termínů u specialistů.

Tyto příplatky mají být navíc odstupňované. Nejvyšší příplatek bude přiznán, pokud praktický lékař v akutním případě objedná pacienta ke specialistovi už následující den po zjištění zdravotního problému, jehož vyřešení není v moci praktického lékaře a vyžaduje vyšetření právě u specialisty.

Karl Lauterbach před čtvrtečním hlasováním ve Spolkovém sněmu zdůraznil, že škrty se nedotknou přímo pojištěnců. „Lidé se zákonným zdravotním pojištěním se již potýkají s cenami energií a inflací, takže od nich nemůžeme očekávat více. Schodek 17 miliard eur bude snižován, aniž by došlo k jakýmkoli škrtům v čerpání péče v jakékoli oblasti zákonného zdravotního pojištění. A to je velký úspěch,“ řekl Lauterbach.

Vzroste pojistné

Jenže i tak se zákon o stabilizaci financování systému zákonného zdravotního pojištění peněženek občanů dotkne. V příštím roce se totiž zvýší dodatečná přirážka pojistného na zákonné zdravotní pojištění. K základní sazbě se bude připočítávat ještě přirážka ve výši 0,3 procentního bodu. Jde o variabilní část celkového pojistného. Celková sazba pojistného tak stoupne na průměrných 16,2 procenta z hrubé mzdy.

Úspory se dotknou také nemocnic, a to tak, že od roku 2024 budou v rozpočtu na ošetřovatele zohledněny pouze náklady na ošetřovatelský personál s příslušnou kvalifikací. A to navíc jen na ten, který bude nasazen v přímé péči o pacienty na lůžkových odděleních.

Lékárny si pohorší

Poslanci Spolkového sněmu dali rovněž zelenou vyšším slevám při prodeji léků na předpis v lékárnách. A to ze současných 1,77 na rovná 2 eura na každé balení léků. Cílem tohoto opatření je snížit výdaje zdravotnického systému na léky. Právě tento krok vyvolal v minulých týdnech hněv německých lékárníků, a někteří se dokonce rozhodli protestovat zavřením svých provozoven.

Podle prezidentky Spolkové lékárenské asociace (ABDA) Gabriele Reginy Overwieningové jde o „černý den pro lékárny v Německu. Podle ní jsou to právě lékárny, které nyní potřebují pomoc nebo úlevy kvůli inflaci a energetické krizi. „Namísto toho se jejich odměny snižují,“ dodala Overwieningová.

Přijetí zákona o stabilizaci financování systému zákonného zdravotního pojištění fakticky vyvolalo stejné reakce jako v době, kdy byly jednotlivé principy plánované stabilizace zveřejňovány. Úsporná opatření zasáhnou všechny účastníky zdravotnického systému, a je tedy celkem pochopitelné, že se nikomu příliš nelíbí. „Dokázali jsme, že v dobách, kdy jedna krize střídá druhou, funguje parlamentarismus, jehož podstatou je kompromis,“ shrnul přijetí výsledného návrhu Lauterbachův stranický kolega Christos Pantazis.

Petr Musil