Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Protesty německých lékařů proti úsporným plánům ministra zdravotnictví neustávají

Uplynulo jen pár dní od protestů lékařů a ostatních zdravotnických zaměstnanců berlínské prestižní nemocnice Charité a už do ulic vyšli další lékaři. Tentokrát se ozvali praktici a psychoterapeuti. Nelíbí se jim úsporné plány spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha. Podle deníku Deutsches Ärzteblatt se protestovalo v několika spolkových zemích, tedy nikoli pouze v Berlíně.

Praktičtí lékaři v Sasku-Anhaltsku ve středu uzavřeli své ordinace už v 11 hodin, aby se mohli zúčastnit protestních akcí po celé spolkové zemi. „Současný vývoj v ambulantní péči, která je již v Sasku-Anhaltsku napjatá, je velmi znepokojující. Ambulantní práce bude pro mladé lékaře méně atraktivní. Tomu je třeba se vyhnout,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt Jörg Böhme, předseda Sdružení lékařů zákonných zdravotních pojišťoven v Sasku-Anhaltsku.

Podobné protesty probíhaly také v Porýní-Falcu, kde praktičtí lékaři demonstrovali uzavřením ordinací. Obávají se dopadů plánu úspor, které představil spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD).

Jedním z hlavních požadavků praktických lékařů bylo upuštění od plánovaného zrušení nové regulace pacientů. Výmaz by měl za následek zhoršení ambulantní péče. Naléhavě je také potřeba snížit byrokracii, požadovali praktičtí lékaři.

Jak ušetřit 17 miliard eur

Ušetřeno protestů nezůstalo ani Braniborsko. Braniborská lékařská komora a Sdružení lékařů zákonných zdravotních pojišťoven se společně brání myšlenkám a návrhům na pokračující „odbourávání ambulantní péče“, píše se v deníku Deutsches Ärzteblatt. Lékařům se nelíbí koncepty jako zdravotní kiosky, o kterých se v současnosti diskutuje na spolkové vládní úrovni, nebo komunitní zdravotní sestra.

„Smluvní lékařské praxe zaručují ambulantní péči v blízkosti domova. Vůbec tedy nechápu, proč chce spolkový ministr zdravotnictví ke zdravotnickým kioskům zřizovat nové doplňkové stavby,“ řekl předseda místního Sdružení lékařů zákonných zdravotních pojišťoven Peter Noack. Zemská lékařská komora to vidí stejně: „Politický trend chtít zavést ‚care light‘ mě velmi znepokojuje,“ řekl její prezident Frank Ullrich Schulz.

Spouštěčem protestů, které trvají již týdny, je finanční balíček, který Karl Lauterbach sestavil, aby kompenzoval schodek ve výši 17 miliard eur (asi 417,5 miliardy korun), který se očekává v systému zákonného zdravotního pojištění pro rok 2023.

Mezi základní rysy podle balíčku patří například dodatečná spolková dotace ve výši dvou miliard eur (přibližně 49 miliard korun), snížení finančních rezerv u zdravotních pojišťoven, příspěvek farmaceutického průmyslu a zrušení příplatku za nové pacienty v ordinacích.

Lauterbach: Hodně práce na příští měsíce

Karl Lauterbach se ale zjevně nenechá zviklat, neboť oznámil, že pro nadcházející měsíce má jeho zdravotnický rezort nabitý pracovní program. Lauterbach totiž oznámil hned deset reformních projektů, na kterých se na spolkovém ministerstvu zdravotnictví aktuálně pracuje.

„Nacházíme se v předvečer důležité legislativy,“ řekl Lauterbach během interpelací na spolkovou vládu ve Spolkovém sněmu. Zřejmě největší změnou je proměna DRG systému, který dosluhuje zejména s ohledem na to, že nedokáže zajistit plné financování nemocnic.

Lauterbach má také ambice pokračovat v digitalizaci, zavedení zdravotnických kiosků, který by měly doplnit péči ve znevýhodněných regionech. Na pořadu dne se nachází také zákon o úlevách v ošetřovatelství, kde vláda chce výrazně odlehčit ošetřujícímu personálu. Lauterbach rovněž hovořil o finanční reformě zákonného zdravotního pojištění.

Petr Musil